Categories
De toate Foto

FOTO: O zi cu bicicleta la Torino

M-am nimerit la Torino pentru o conferinţă. Cînd vezi biciclete şi biciclişti în jur, cînd oamenii pedalează ca şi cum ar ceva normal, nu vrei să faci ca ei? Evident! Iată ce a ieşit.

Cum să stai în Torino în weekend şi să nu mergi cu bicicleta? Cu acest gînd în minte, cu banii, paşaportul şi cardul, m-am prezentat la centrul de închirieri pe la ora 11 şi am preluat la mia bicicleta. Comodă, cu 7 viteze, cu geantă în faţă, lanţ solid. Am plătit 15 euro pentru toată ziua, adică de la 11 pînă seara.

Aş fi putut închiria din sistemul bike-sharing din oraş, dar pentru asta trebuie să mergi la unul din centrele unde ţi se eliberează un card special, pe baza căruia plăteşti şi iei bicicleta dintr-unul din centrele lor.

Şi-am pornit!

Am tăiat centrul oraşul de cîteva ori, dar am simţit nevoia să zbor mai mult. Am traversat Parco di Valentino, am auzit vorbindu-se româneşte (cea mai mare comunitate de români din Italia este la Torino, dar despre asta citiţi la Cyberculture.ro). Mi-a plăcut pista lată cît o şosea de pe malul rîului Po. M-am încrucişat cu biciclişti relaxaţi, cuminţi, veseli, cu cupluri şi familii, cu biciclişti singuri în costum de ciclism, cu biciclişti vîrstnici pedalînd încet, înţelept.

Am trecut pe lîngă Motovelodrom, am admirat monumentul dedicat lui Fausto Coppi. Am urmărit bicicliştii locali, mi-a plăcut să mă iau după unul, să continuu cu alta, să preiau altul din drum şi tot aşa. Astfel am ajuns departe, pe la Piscina Stadio Monumentale, după ce am trecut pe lîngă un parc unde oameni în vîrstă dansau pe ritmuri de swing în cupluri.

Come si bicicleşte a Torino

Se poate pedala oriunde în Torino. Există piste late cît o şosea din Bucalele nostru, există piste pe trotuar (neocupate vreodată de maşini), există piste pe stradă, delimitate şi respectate cu stricteţe de şoferi. Sunt semne de circulaţie pentru biciclişti şi ghiduri cu trasee tipărite. Iar dacă nu există piste, o poţi lua liniştit pe stradă, nu te va deranja nici o maşină, mai ales în weekend.

Sunt rastele oriunde în oraş, bicicletele lor au unde se odihni. Sunt biciclete vechi majoritatea, par moştenite şi mulţumite cu viaţa pe care au avut în acest oraş. Există şi biciclete noi, există suspensii pe spate, sunt biciclişti echipaţi de sus pînă jos. Majoritatea bicicliştilor din Torino sunt însă îmbrăcaţi ca de oraş: fete în fuste şi rochii, cu ochelari de soare care le acoperă aproape toată faţa; băieţi bronzaţi, vorbind la hands-free în timp ce pedalează; bunici în costum şi cu pălărie. Ai zice că e Ladri di biciclete filmat în culori.

Am nostalgia oraşului european plin de biciclete. Nu ştiu de ce am impresia că bicicleta te face mai bun. Nu-mi pot închipui un om rău mergînd pe bicicletă. Iar Italia a fost un tărîm ignorat pînă acum de mine. Mea culpa şi promit să revin, Italia!

Chiar îi mulţumesc lui Torino că m-a lăsat să pedalez puţin prin el. Sper să repet isprava joi, după conferinţă şi înainte de întoarcerea în frumosul şi liniştitul Bucureşti. Nu ştiu cum ar arăta Ciclopromenada nocturnă 5 la Torino, dar ziua aici este luminoasă din şa, aşa cum trebuie în secolul XXI.

One reply on “FOTO: O zi cu bicicleta la Torino”

Comments are closed.