Bicla.ro pe Twitter Bicla.ro pe Facebook Trimite-ne un e-mail

Angajații francezi care merg la job cu bicicleta vor fi răsplătiți

Publicat la 01 septembrie 2015 de George Hari Popescu

Francezii care vor merge la serviciu cu bicicleta vor primi o indemnizație lunară în funcție de numărul de kilometri parcurși.

Prevederea este cuprinsă în Legea de tranziție energetică (o lege care-și propune să combată schimbările climatice publicată în Monitorul Oficial francez în 18 august) și se numește IKV (Indemnité kilométrique vélo). Bicicleta folosită poate fi normală sau electrică. O prevedere asemănătoare există în Belgia din 1999.

Încă nu se cunoaște suma disponibilă pentru acest proiect, ea va fi fixată printr-un decret, dar va fi de aprox. 25 de eurocenți pe kilometru. Pentru o distanță de 10 km zilnic, înseamnă 50 de euro în plus la salariu lunar, o sumă deloc de neglijat, mai ales pentru un angajat francez cu salariu mediu pe economie. În urma unui experiment de 6 luni, numărul celor care nu făceau exerciții fizice zilnic s-a redus de la 34 la 17%.

O altă măsură a legii va fi scutirea de impozite pentru companiile care vor pune biciclete la dispoziția angajaților. De asemenea, IKV-ul va fi scutit de cotizația de asigurare socială.

Legea de tranziție energetică are 212 articole și a necesitat 150 de ore de dezbateri în Parlamentul Franței.

Foto: Philippe Guelland (AFP)

Categorii: De toate

Tag-uri: ,

Scrie un răspuns

Evenimente viitoare


Categorii

Arhiva

ceasuri online