Pe scurt: vino miercuri, 22 septembrie, la ora 18:30, în Parcul Tineretului (intrarea de vizavi de Liceul Gh. Şincai, dinspre Bd. D. Cantemir), ca să te plimbi cu noi traseul de mai jos! Mergem încet, cu vreo 15 km/h, ca să putem discuta în linişte, ca să admirăm frumoasele bulevarde bucureştene şi ca să ne bucurăm de traficul lejer, în ziua în care şoferii bucureşteni au renunţat puţin la automobil şi au ales transportul alternativ.

Este evenimentul numit O zi fără maşina mea în oraşul meu, o acţiune europeană la care e musai să adere şi românii. Este ultima zi din cadrul Săptămînii Europene a Mobilității, care are loc în fiecare an, între 16 şi 22 septembrie.

Campania din acest an se numeşte Călătorind mai inteligent, trăim mai bine şi-și propune să încurajeze autoritățile locale să se implice în proiecte de îmbunătățire a calității vieții în zonele urbane: piste ciclabile, trasee pietonale verzi, transport în comun rapid și sigur. Îşi propune cu binele, cu marşul, cu dezbaterea, cu zîmbetul.

Vorba lungă, sărăcia omului: ia o bicicletă de la un centru de închirieri gratuit sau pe bani sau vino cu bicla ta de acasă! Ne vedem miercuri, 22 septembrie, la ora 18:30, la intrarea din Parcul Tineretului. Du vorba mai departe, anunţă-ţi prietenii, vino cu mama şi toate rudele!

Traseul este:

Parcul Tineretului – Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Bd. Dacia – Calea Victoriei – Piaţa Naţiunile Unite – Splaiul Independenţei – Parcul Izvor

Dacă vrei să ştii la ce să te aştepţi, iată cum a fost anul trecut la un marş asemănător:

Dar atenţie!

Nu este un marş activist şi respectăm regulile de circulaţie, nu facem bravade pe străzi şi nu enervăm, ci educăm şi claxonăm. Dacă există minori printre noi, trebuie să fie şi un părinte alături de fiecare dintre ei. Nu ocupăm oraşul, nu este un critical mass , ci un pacifical bike-pass .

Anul trecut, Chişinăul a văzut formîndu-se o horă a bicicliştilor, cu vreo 1.500 de participanţi. Sper că Bucureştiul poate arăta că strînge măcar 1.000 de oameni la pedale.

Deci, ce zici, vii în grupul celor deschişi la minte şi surîzători?

Bicla.ro este miercuri alături de:

Velobello, comunitatea biciclistelor curajoase

Bikewalk, plimbarea urbană exploratorie

Cicloteque, serviciul de închirieri cu site premiat la Webstock 2010

Dragoş Bucurenci, şeful din umbră de la Mai Mult Verde

Liber în mişcare, site-ul cu informaţii utile despre mobilitate

Vlad Dulea, inimosul care a cartografiat gunoaiele din ţară toată vara

Presa în blugi, site-ul tinerilor informali

Cabral, il negro simpatico ecologisto

… şi alături de voi, cei care veţi fi miercuri seară prezenţi la apelul european!