Categories
Poveşti

Directorul Centrului Ceh caută Praga în București

Este normal să încerci să găsești lucruri familiare într-un oraș străin. Ca și la Praga, și în București se merge cu bicicleta. Rene Kubasek încearcă să facă asta cît mai des.

L-am chinuit pe directorul Centrului Ceh. L-am pus să stea cu bicicleta în fața centrului și să dea o tură pe stradă, ca să-l fotografiez. Apoi l-am pus să stea la o discuție cu mine. Culmea este că Rene Kubasek nu s-a supărat deloc, ba chiar mi-a mulțumit că am trecut pe la el!

A ajuns în București în octombrie 2010, pentru a conduce Centrul Ceh. Agenda plină de activități a centrului arată că Rene Kubasek se pricepe destul de bine la treaba asta. Începuse să pedaleze în Praga cu vreo șase luni înainte să plece. Acolo a încercat și bicicletele electrice, excelente pentru relieful nivelat al capitalei Cehiei.

Aici, a avut un mic șoc: traficul haotic și aglomerat l-a făcut să excludă din start folosirea bicicletei. Magia s-a petrecut într-o seară cînd, după o petrecere la un prieten, a vrut să plece. Era noapte și prietenul i-a sugerat să ia bicicleta lui pînă acasă. Așa a făcut și de atunci nu se desparte de bicicletă.

Un diplomat pe două roți

Pedalează zilnic în București, merge la întîlniri pe două roți, iese în parc cu copiii. Aceștia pedalează la rîndul lor și Rene mărturisește că e tot mai greu să se țină după ei. De aceea, se gîndește tot mai serios să-și cunpere o pliabilă, ca să poată face ieșiri cu familia și în afara orașului. Cu mașina pînă acolo, apoi fiecare pe bicicleta lui.

Centrul Ceh este singurul din București care are biciclete diplomatice, inscripționate ca atare. Cînd vin oaspeți străini la centru, Rene le prezintă alternativa deplasării cu bicicletele diplomatice în București. Unii sunt receptivi, alții preferă mașinile inscripționate tot cu CD.

Pentru Kubasek, bicicleta în București este un mijloc de transport rapid. În plus, el mărturisește că în șa îi vin cele mai bune idei de proiecte. Cînd ajunge la serviciu, e gata să le pună în aplicare. Probabil spițele roților bicicletei pun în mișcare spițele creativității

Aceleași motive le au și bicicliștii din Praga. Diferența constă în faptul că, acolo, dacă pedalezi pe trotuar vei fi admonestat (da, în Praga există trotuare!). O altă mare diferență este că acolo cam toți bicicliștii poartă cască, pe cînd aici…

Praga sau București?

Cînd l-am întrebat de ce crede că șoferii parchează pe trotuare sau pe benzile de ghidaj, deși acest lucru este interzis prin lege, directorul Centrului Ceh s-a fîstîcit. Pentru el, treaba e simplă: legea trebuie aplicată și nu înțelege de ce polițiștii care dirijează circulația nu văd și aceste mașini parcate neregulamentar. Țările noastre au avut un trecut comunist asemănător, dar au evoluat diferit, probabil.

Am vorbit despre grupul Automat din Praga, care a făcut o mulțime de schimbări de comportament, de educație și legislative. Rene Kubasek consideră că grupurile din București care organizează evenimente sunt soluția pentru schimbare, din moment ce autoritățile locale nu se autosesizează. Trebuie schimbat modul de gîndire, deși este de acord cu faptul că șoferii sunt mult mai toleranți pe zi ce trece și că numărul bicicliștilor urbani crește.

Bicicleta este un indicator al calității vieții într-un oraș. În București, viața este mai frumoasă dacă pedalezi noaptea. Kubasek adoră să se plimbe cu bicicleta noaptea, după ora 1, cînd traficul este mult mai lejer și zgomotul mai puțin deranjant.

Dar nici în timpul zilei nu a avut niciodată probleme. Șoferii nu l-au deranjat cu nimic și pietonii nu s-au simți lezați cînd a luat-o cu bicicleta pe trotuar, pe anumite porțiuni. La Praga, el spune că toleranța nu este atît de mare.

Viața văzută din șa

Care este cea mai bună variantă, pe benzile de ghidaj sau pe stradă ? Rene Kubasek alege mereu varianta care i se pare confortabilă și sigură, indiferent care ar fi aceasta. Îi place însă cel mai mult drumul spre Herăstrău și plimbarea prin parc.

Sigur se va schimba în bine Bucureștiul, chiar înainte să plece el înapoi în Cehia. Deocamdată, Kubasek se bucură de faptul că a descoperit trei sferturi din Capitală mergînd cu bicicleta. Pînă la urmă, n-ai cum să nu zîmbești cînd auzi un Ahoy! în loc de Salut!, aruncat din viteza bicicletei.

One reply on “Directorul Centrului Ceh caută Praga în București”

Comments are closed.