Bicla.ro pe Twitter Bicla.ro pe Facebook Trimite-ne un e-mail

Cinci lucruri pe care să le faci după ce ți s-a furat bicicleta

Posted on 27 June 2015 de

Știu, e nasol. Tocmai ai constatat că ți s-a furat bicicleta. Acum regreți că nu ai parcat-o la tine în casă în loc de scara blocului, că ai lăsat-o nesupravegheată prea mult timp, că te-ai zgîrcit la un antifurt etc. Dar mai sunt șanse să o găsești, există povești de succes. Potrivit site-ului Bicycling.com, iată cinci lucruri pe care le poți face, adaptate la România.

1. Depune o reclamație la poliție

Mergi la secția pe raza căreia s-a întîmplat incidentul, depune o plîngere cît mai detaliată și atașează cît mai multe dovezi că bicicleta era a ta: fotografii, înregistrări de la camerele de supraveghere, factura, seria cadrului etc. Nu porni de la premisa că nu se va rezolva nimic, uneori chiar se rezolvă! Din cînd în cînd, treci pe la secție să întrebi dacă s-a aflat ceva sau poate faci rost de numărul de telefon al polițistului care se ocupă de caz și-l suni.

2. Înregistrează-ți bicicleta

Nu să o înregistrezi video, ci să o înscrii într-un registru de biciclete. Din păcate, în România legea încă nu prevede înregistrarea bicicletei la poliției, printr-un sistem asemănător celui pentru automobile, dar există unele inițiative private. Sigur, acest gest ar trebui făcut înainte de a constata că ți-a fost furat odorul metalic. Deci nu mai sta pe gînduri acum, mergi la Registrul de biciclete, de exemplu și vezi ce ai de făcut.

3. Creează alerte pe Google

Mergi la Google Alerts și creează căutări cu cuvinte cheie care să includă marca bicicletei tale și alte semnalmente, în așa fel încît să fii alertat cînd apare vreun anunț online despre bicicleta ta. Știu, e ca și cum ai căuta acul în carul cu fîn, dar e un gest în plus ca să ai mai multe șanse de a o găsi.

4. Caut-o online și offline

Intră pe site-urile de anunțuri și mergi prin tîrguri în oraș și uită-te cu atenție la bicicletele puse în vînzare. Dacă o găsești pe a ta, eventual pune întrebări suplimentare vînzătorului, încearcă să faci o poză și alertează cît mai repede poliția.

5. Dă vestea pe net

Intră în grupuri specializate de pe Facebook (cel mai mare este Bicicliști urbani) și dă cît mai multe detalii despre bicla furată și publică poze relevante. Pune anunțul și pe profilul tău de FB (și roagă prietenii să dea Share), pune pe Twitter, Instagram și alte rețele sociale.

Iar dacă nu ți s-a întîmplat pînă acum să ți se fure bicicleta, felicitări și spune-ne și nouă cum faci să o aperi! De asemenea, nu ar strica să iei în considerare o asigurare a bunului tău sau poate ai bani să-ți instalezi un antifurt electronic. Oricum, nu uita că tu ești cel mai bun antifurt al bicicletei tale!

Foto (CC): Ryan McGuire, Kevin Sequeira

Categorized De toate

Tag-uri: , ,

Leave a Reply


Evenimente viitoare

Carturesti.ro