Bicla.ro pe Twitter Bicla.ro pe Facebook Trimite-ne un e-mail

Angajații francezi care merg la job cu bicicleta vor fi răsplătiți

Posted on 01 September 2015 de

Francezii care vor merge la serviciu cu bicicleta vor primi o indemnizație lunară în funcție de numărul de kilometri parcurși.

Prevederea este cuprinsă în Legea de tranziție energetică (o lege care-și propune să combată schimbările climatice publicată în Monitorul Oficial francez în 18 august) și se numește IKV (Indemnité kilométrique vélo). Bicicleta folosită poate fi normală sau electrică. O prevedere asemănătoare există în Belgia din 1999.

Încă nu se cunoaște suma disponibilă pentru acest proiect, ea va fi fixată printr-un decret, dar va fi de aprox. 25 de eurocenți pe kilometru. Pentru o distanță de 10 km zilnic, înseamnă 50 de euro în plus la salariu lunar, o sumă deloc de neglijat, mai ales pentru un angajat francez cu salariu mediu pe economie. În urma unui experiment de 6 luni, numărul celor care nu făceau exerciții fizice zilnic s-a redus de la 34 la 17%.

O altă măsură a legii va fi scutirea de impozite pentru companiile care vor pune biciclete la dispoziția angajaților. De asemenea, IKV-ul va fi scutit de cotizația de asigurare socială.

Legea de tranziție energetică are 212 articole și a necesitat 150 de ore de dezbateri în Parlamentul Franței.

Foto: Philippe Guelland (AFP)

Categorized De toate

Tag-uri: ,

Leave a Reply


Evenimente viitoare

Carturesti.ro