Eu m-am simţit în siguranţă printre cîteva sute de fete la Skirtbike. Spre deosebire de unii băieţi, fetele merg cu atenţie pe bicicletă, nu fac acrobaţii, nu încearcă să se strecoare inutil printre maşini oprite la semafor. Şi unde mai pui că ieri erau toate frumos îmbrăcate, ca de sărbătoare!

Pînă cînd se procesează clipul video la Youtube, iată cîteva instantanee. Mai există un album foto şi în grupul Biciclişti urbani de pe Facebook.

Scopul plimbării Skirtbike, aflate acum la a doua ediţie, este să încurajeze fetele să pedaleze îmbrăcate normal. Aşa putem arăta că bicicleta este un mijloc de transport în primul rînd şi apoi un mod de a te distra.

La punctul de plecare din Piaţa Revoluţiei, cu soarele deasupra capului, totul părea mai frumos decît în alte zile. Cum să nu te bucuri cînd vezi fete îmbrăcate colorat, cu accesorii la biciclete, stînd la discuţii, salutîndu-se şi pozînd?

Au fost şi cîteva începătoare în ale pedalatului şi ne-am bucurat să le vedem acolo şi pe fetele noastre de la lecţiile de pedalare. N-am văzut pe traseu nici un accident, dar a trebuit să conving doi şoferi cu maşini scumpe că trebuie să aştepte coloana oficială, după cum spune legea. Unul dintre ei m-a „împuns” puţin cu bara de protecţie în bicicletă, dar nu m-a durut.

Am fost impresionat de faptul că am mers civilizat de la Piaţa Victoriei la Grădina Verona, fără poliţie, semn că putem să fim rezonabili, chiar şi pe două roţi.

La sosire, fetele au fost asaltate de limonade şi premii la tombolă.

M-am uitat de sus la mulţimea de velobelle şi m-am gîndit dacă nu ar putea fi la fel în fiecare zi sau măcar în fiecare weekend. Un gînd de normalitate în oraşul ăsta gri…

Plimbarea Skirtbike n-ar fi avut loc fără efortul Oanei şi Andreei şi fără ajutorul sponsorilor. Le mulţumim acestora şi iată o propunere: de ce nu un Skirtbike de primăvară şi unul de toamnă?

Foto: Simcute

Fotografii, filmări, texte:

[poll id=”4″]