„Lasă butoniada, hai la Pedaliada!”: sub acest slogan, sâmbătă, 11 septembrie, va avea loc un eveniment prin care organizatorii vor să transmită un mesaj puternic în favoarea mișcării în aer liber.

Participanții, pe biciclete, se vor întâlni la sediul Fundației pentru Tineret a Municipiului București (FTMB), din Calea ȘerbanVodă nr. 213-217, după care se va pleca pe traseul PiațaUnirii (Fântâni) – Piața Universității – Parcul Kiseleff. Deplasarea se va face organizat, în grupuri mici, doar prin parcuri şi pe pistele de biciclete din oraş, eventual pe trotuare late, în locuri unde nu există piste special amenajate.

Program:

 • Sosirea participanţilor la sediul FTMB va avea loc până în ora 10:00.
 • Timpul alocat între ora 10:00 și 10:30, va fi destinat înscrierilor, completării formularelor, distribuirii tricourilor specifice evenimentului şi a distribuirii brăţărilor pentru cei care vor participa la tombola de la finalul plimbării.
 • Începând cu ora 10:30, va avea loc un mic curs de siguranţă rutieră, care va dura cel mult 15 minute.
 • La 10:45, ne organizăm în grupuri mici, pentru ca la ora 11:00 să pornim.

La finalul cursei, se vor stabili câștigătorii tombolei, care vor primi cadou două biciclete, una pentru adulți și alta pentru copii.

În paralel, acest eveniment se va desfășura simultan în:

 • Timișoara
 • Hunedoara
 • Craiova
 • Oradea,

dar și în alte nouă țări europene ce fac  parte din programul special WOW Europe:

 1. Bulgaria
 2. Italia
 3. Letonia
 4. Lituania,
 5. Portugalia,
 6. Republica Macedonia de Nord
 7. Spania
 8. Slovenia
 9. Turcia.

Organizatorii se așteaptă ca în următoarele zile să apară mai multe inițiative de acest fel și în alte locuri din România, acolo unde se vor mobiliza comunitățile de bicicliști.

„Pedaliada este o cursă populară cu bicicleta, pe un traseu prestabilit, de dificultate medie, la care am chemat copii, părinți și bunici. Inițial, trebuia să aibă loc o singură acțiune, la Timișoara, dar ne-au contactat mai multe comunități de bicicliști care au dorit să se alăture acestei acțiuni”, a declarat Beatrice Mercado, președinta Asociației Junior Sport, coordonatoarea Pedaliadei.

”WoW EUROPE” este un proiect la nivel european, singurul proiect inițiat și aplicat de o organizație din România aprobat de Comisia europeană prin Programul Erasmus+ Sport – Not-for-profit European Sport Events, pentru perioada de implementare 2020-2021. Scopul proiectului este acela de promovare a educației fizice și a sportului, în special pentru elevii din școlile primare și gimnaziale, având drept promotori mari sportivi – campioni naționali, europeni, mondiali și olimpici.