ACTUALIZARE

Se pare că mister Hunt nu e cel care ia tot caimacul invenţiei numite velociped. Matakus ne demonstrează metodic că nu m-am documentat suficient. Ei bine, dle Hunt, îţi mulţumim pentru inventarea acului de siguranţă!

Datorită lui Walter Hunt, am ajuns să beneficiem azi de bicicletă. S-a gîndit nenea Hunt să suie omul în şa pe un mijloc de transport ciudat, numit velociped.

A făcut mai multe la viaţa lui: a perfecţionat o moară la el la ţară şi a creat clopotul de picior la New York, ca mod de atenţionare a pietonilor de către conducătorii de căruţe. Avea nevoie de bani pentru familia lui, aşa că s-a pus intens pe inventat. A scos din mintea lui la un moment dat un ascuţitor de cuţite.

Au mai fost: un aparat de produs frînghie, un sistem de mutat mobila, o sobă cu cărbune care încălzea uniform.

Au tot fost invenţii cu marca Walter Hunt, dar unele dintre cele mai importante sunt maşina de cusut şi velocipedul. Cel din urmă era o bicicletă fără lanţ, ale cărei pedale erau ataşate de roata mare din faţă. Nu era pentru oricine acest vehicul, aveai nevoie de îndemînare pentru a te sui pe el, pentru a pedala şi pentru a te da jos de pe el. Bicicleta de astăzi este o formă a velocipedului.

Velocipedul a fost ridiculizat în presa vremii, interzis pe şosele şi marginalizat. Cîţiva antreprenori din Europa au reuşit să-l revigoreze şi să-l transforme într-un succes comercial.

Mai multe aici despre istoria romanţată a velocipedului ciudat. Vă interesează personalitatea lui Hunt? Iată aici o biografie cuprinzătoare.

Revenind în actualitate, iată un articol despre Halapi Sandor, care s-a plimbat vreo 200 km din Ungaria în România cu velocipedul. Astăzi este un obiect ciudat care te face să te mişti mai repede decît ai păşi, dar am auzit că există şi concursuri speciale pentru velocipede.

Cam pe aceeaşi idee, a oamenilor deosebiţi, iată aici ideile lui Teodor despre velocipedul zburător.

Oricum, mulţumim din suflet, domnule Hunt, că te-ai gîndit să legi două roţi între ele şi să pui un om deasupra!

Foto deschidere: Wikimedia
Foto 1: Wikimedia
Foto 2: Old Bike