Todd Van Guilder a știut că are probleme exact când a zburat de pe bicicletă în timpul unei plimbări prin Cuyuna Lakes, Minnesota. S-a ridicat și a văzut pete albe în fața ochilor. Când a închis ochii și i-a redeschis, petele s-au transformat într-un zid solid de lumină albă strălucitoare.

Prietenul care-l însoțea l-a întrebat dacă e bine; îl putea auzi, dar nu și vedea. Tod purta cască, dar căzuse pe stomac și piept. Nu mai respira bine și pierdea oxigen. Prietenul a sunat la urgențe și o echipă a sosit pe traseul de bicicletă, după ce a lăsat mașina la drum.

Cei șase medici și-au dat seama că aveau nevoie de un rezervor de oxigen de la ambulanță. Au întrebat cu voce tare dacă cineva poate alerga să-l aducă. Un ofițer de poliție de la fața locului s-a oferit voluntar. Chiar atunci, Jesse Coenen, un medic de urgență din Hayward, pe bicicletă, a trecut pe lângă ofițerul care alerga pe potecă. Când Coenen a aflat că ofițerul se lupta să aducă un rezervor de oxigen, el și prietenul său s-au oferit să ajute. Au coborât cu bicicletă pe pistă, au cerut șoferului ambulanței rezervorul de oxigen, apoi l-au dus înapoi la fața locului.

Traheotomia de urgență

După mai multe încercări ale lui Coenen de a ghida un tub de intubație pe gâtul lui Van Guilder, medicii au încercat să elimine saliva cu un dispozitiv de aspirație portabil. Nu au reușit și mai rămânea o singură opțiune de a transporta aer în plămânii lui Van Guilder și de a-i salva viața: o traheotomie de urgență.

Tubul a fost pus în poziție, permițând unui paramedic să livreze manual oxigen. Odată ce nivelurile de oxigen ale lui Van Guilder au crescut, paramedicii au reușit să-l transporte cu atenție pe traseu până la parcare.

La spital, după ce medicii i-au făcut cusături pentru a-i închide inciziile la gât și l-au tratat pentru o leziune traumatică a creierului, Van Guilder s-a adunat. A fost monitorizat timp de 10 zile înainte de a fi eliberat pentru a merge acasă la soția și fiica sa adolescentă.

Coenen a spus că este fericit că a ales acea pistă în acel weekend. A reușit să-și termine călătoria în acea după-amiază și a fost ușurat când a aflat că Van Guilder a supraviețuit.

Foto: Todd Van Guilder (via Washington Post)