Acum cîteva zile, Oana Soare a cîştigat locul I la categoria Short Race (peste 26 de ani) de la Tuşnad MTB Challenge. Oana a mai cîştigat cateva medalii si competitii pana acum.
E drept, sunt mai mulţi bărbaţi participanţi în astfel de competiţii în general şi cu atât mai mult în România, cu cât cultura bicicletei în general şi a competiţiilor de acest gen au luat amploare parcă abia începând cu acest an 2010. Este un sport ce poate fi practicat de absolut oricine, cred că fetele pot intra oricând într-o astfel de competiţie: au nevoie de o bicicletă MTB la fel ca şi băieţii, o costumaţie adecvată iar restul vine de la sine.
Oana are o experienţă bogată în domeniu şi a iniţiat împreună cu un prieten proiectul Carpatbike.ro, pentru a promova cicloturismul în Romania. Organizează excursii pe bicicletă prin ţară, în zone mai puţin aglomerate şi ferite de turismul de masă, oferind turiştilor posibilitatea să descopere zone interesante, să beneficieze de pensiuni tradiţionale, de bun gust şi o mancare cît se poate de organică.
Începutul nu a fost uşor şi a însemnat şi a presupus renunţarea la o viaţă profesională de corporaţie. Pe parcurs, Oana a început să prindă şi gustul competiţiilor cicliste. Iată cîteva sfaturi pentru cei care vor să participe la concursuri de MTB:
Există câteva reguli ce trebuie respectate într-o competiţie de MTB precum purtarea căştii de protecţie, semnalizarea în momentul depăşirilor în mod corespunzător, un echipament adecvat. Este foarte important să ţinem cont de acestea de la bun început când vrem să intrăm în astfel de concursuri.
Apoi, este bine să participe la cât mai multe competiţii, să înceapă cu traseele mai uşoare şi să încerce să păstreze un ritm constant pe tot parcursul cursei. În cazul unor urcări susţinute este bine pe cât posibil să încerci să pedalezi şi să mergi cît mai putin pe lângă bicicletă. Oboseala apare mult mai repede când împingi bicicletă iar muşchii se relaxează astfel încât efectul este tocmai invers.
Coborârile mi se par cele mai periculoase şi cred că este bine să fi cât mai prudent, să nu te grăbeşti întrucât experienţa vine cu timpul. Este foarte important să îţi cunoşti bicicleta, frînele să fie testate înainte şi să ştii cum să le foloseşti în diferite momente.
Evenimentul de la Tuşnad a fost o surpriză extrem de plăcută pentru Oana. Îşi dorea de anul trecut să ajungă la maratonul de la Tuşnad, însă nu a reuşit, drept pentru care şi-a propus ca anul acesta să nu piardă competiţia.
Zona este superbă şi îţi oferă posibilitatea unor trasee pe bicicletă foarte frumoase. Am avut parte de o vreme superbă, de o organizare a evenimentului impecabilă şi de echipă extraordinară acolo. Recomand tuturor să parcurgă trasee în această zonă. Există de asemenea foarte multe posibilităţi de cazare, zona e tare frumoasă, deci premisele sunt create.
Despre bani
Nu este necesar să investeşti o avere în echipament şi accesorii pentru a participa la concursuri.
În cele mai multe cazuri, concursurile noastre de MTB sunt mai mult pentru amatori. Există cîteva concursuri care sunt încadrate în clasamentele internaţionale, afiliate UCI, cu nişte categorii speciale pentru clasa elite, însă marea majoritate se adresează publicului larg.
Nu ai nevoie de foarte mult bani să participi la concursuri: echipamentul nu este extrem de costisitor iar bicicleta pe care o foloseşti depinde de bugetul pe care îl ai. Poţi face faţă la un concurs şi cu o bicicletă de 1.500 de lei dar poţi avea şi una de 12.000 de lei.
Bineînţeles că este de dorit să îţi găseşti un sponsor, dar deja vorbim de un alt nivel pe de o parte, iar pe de altă parte, este foarte greu să găseşti un sponsor deocamdată. Şansele mai mari sunt dacă eşti afiliat unui club de ciclism, însă trebuie să te implici mult mai mult.
De la concurs la ciclismul urban
Oana nu vede neaparat o legătură directă între mersul pe bicicletă în oraş şi competiţiile de ciclism.
Poţi foarte bine să mergi pe bicicletă în oraş zilnic şi să te descurci dar să nu participi la vreo competiţie pe bicicleta. La fel cum foloseşti maşina ca mijloc de transport zilnic, dar nu te duci la concursuri cu ea, la fel este şi în cazul bicicletei. Mersul pe bicicletă în oraş e cu totul altă experienţă decât în competiţie. Este evident că stăpâneşti mult mai bine o bicicletă şi poţi avea reflexe mult mai bune într-un trafic mai puţin prielnic, precum în Bucureşti.
Unul dintre cele mai provocatoare concursuri i se pare Geiger MTB Challenge, un concurs complex şi greu, ce se organizeaza anual la Sibiu. Urmează Maros Bike Marathon, la care a participat anul trecut.
Cît despre abordarea modei de oraş în cazul fetelor care pedalează, Oana crede că e „absolut superb” ca biciclistele să se îmbrace în fustă şi rochie cînd merg cu bicicleta. Pentru oraş, Oana şi-a ales o bicicletă pliabilă Brompton din titan, o mică bijuterie. Pentru competiţiile cicliste încă este fidelă bicicletei KTM pe care o foloseşte deja de cîţiva ani.
Oana Soare… o fată care pedalează, dar care şi ştie să aprecieze experienţele senzoriale precum degustatul vinului, fotografiatul, audiţia pieselor pentru pian şi a jazz-ului. O biciclistă care luptă pentru lucrurile în care crede, fie că este vorba despre competiţii ciclistice sau despre viaţa profesională.