Cum să refuzi o invitaţie la plimbare cu bicicleta în grup în mijlocul lui noiembrie, cînd afară sunt 25 de grade?

Am transpirat puţin pînă la Eroilor, locul de întîlnire al promenadei Bike & Movie propusă de Cityclete.ro. Eram printre primii, Ana-Maria Radu ni s-a alăturat, apoi au început să se adune oamenii. S-a format un grup de vreo 30 de persoane, dar am stat pe semi-grupuri, cum le şade bine unor biciclişti care încă nu fac parte dintr-o comunitate închegată, aşa că tot nu ne-am cunoscut toţi cu toţi.

A sosit şi mica echipă de filmare care urmează să difuzeze acest reportaj în Olanda şi am plecat pe traseu, cu o întîrziere de vreo jumătate de oră.

Pe drum

Am pedalat uşor, în şir indian de cîte doi în paralel, spre Casa Poporului. Apoi Piaţa Unirii şi pe Bd. Unirii şi la stînga spre Grădina Icoanei.

Mici incidente la traversarea şinelor de tramvai, se pare că nu toţi ştiu că ele se abordează în unghi cît mai drept, altfel roata e prinsă între liniile ferate.

Am oprit puţin la Choco Story, tîrgul de ciocolată, dulciuri şi cafea dintr-o vilă veche bucureşteană. Preţuri foarte mari, abia am cumpărat o cărămidă de ciocolată de casă cu 6 lei. Prilej de poze în curtea vilei.

Şoferii drăguţi, răbdători cînd am trecut uneori pe roşu şi cînd am luat-o pe sens interzis. Spiritul de turmă se observă foarte bine pe bicicletă, contează cine e în faţă dar de data asta a contat şi că eram filmaţi, deci ne permiteam (spun toate astea în glumă, nu săriţi cu gura pe mine!). Dar în general am oprit la semafoare, am traversat regulamentar intersecţiile şi am claxonat voioşi, la solicitarea automobiliştilor şi a pietonilor cărora le-a picat faţa de parcă nu mai văzuseră oameni pe lighioane cu două roţi.

Am ajuns la Muzeul Ţăranului Român în plin tîrg bio-eco-natural, cu preţuri la fel de exorbitante ca şi cele de la Choco Story. Ne-a salvat terasa MŢR, cu ale sale beri, vinuri fierte şi platouri tradiţionale cu mezeluri şi ceapă bună.

În timpul gustării, am schimbat impresii despre grupurile şi grupuleţele de biciclişti din Bucureşti, încercînd să găsim explicaţii pentru lipsa unei comunităţi unite în Capitală. Poate ne va desluşi mai mult Oana Velobello, în viitorul său articol pe această temă din Mbike.

N-am mai participat la componenta movie a plimbării, dar aştept cu nerăbdare impresiile celorlalţi participanţi, pe bloguri şi pe Facebook.

Concluzie

O plimbare agreabilă, cu viteză redusă, cu soare ireal pentru toamna pe care o traversăm, cu biciclete de tot felul şi oameni pe care n-am apucat să-i cunosc cu adevărat. Au fost biciclete olandeze, au fost dulciuri, a fost vin, bere şi suc la sfîrşit. Drumul spre casă, cu luminile aprinse, solitar sau în grupuri foarte mici, pare mai firesc pe două roţi după ce te-ai simţit bine alături de oameni care cred ca tine.