În Belgia, va fi modificat codul rutier, pentru a veni în sprijinul bicicliștilor. De multe ori, bicicliștii sunt nevoiți să stea la semafor pentru a aștepta verdele necesar curbei la dreapta. În general, asta se poate face în siguranță chiar și cînd semaforul arată roșu, dacă ai grijă să lași pietonii și alți parteneri de trafic să treacă.

Inițiativa apărută în iulie 2011 va fi pusă în aplicare peste o lună. Vor exista două tipuri de panouri noi care semnalează faptul că bicicliștii pot face la dreapta pe roșu, dacă nu pun în pericol partenerii de trafic. Măsura va fi aplicată în intersecțiile fără grad de risc și fără antecedente în domeniul accidentelor rutiere.

A doua măsură prevăzută de viitorul cod rutier belgian constă în introducerea noțiunii de „stradă ciclistă”. Acest lucru înseamnă că vor exista zone în care traficul auto va fi subordonat celui velo. Pe aceste străzi, bicicliștii pot ocupa întregul spațiu de rulare, fiind atenți la pietoni. Automobilele vor merge cu maximum 30 km/h, vor acorda prioritate bicicliștilor și nu-i vor putea depăși. În cazurile în care va fi posibil, mijloacele de transport în comun nu vor avea acces pe aceste străzi.

Textul noii legi a fost semnat de rege și urmează să fie publicat în Monitorul oficial.

Foto: Le Soir