BikeSurfBerlin este un serviciu inițiat de Graham Pope în capitala Germaniei, cînd a constatat că are nevoie de o bicicletă ieftină pentru a se deplasa. Pope a luat modelul site-ului Couchsurfing.org, pentru a face o listă cu bicicletele disponibile spre folosire în Berlin.

Verifici calendarul pentru a vedea dacă este disponibilă vreo bicicletă în datele dorite, completezi formularul de cerere, iei bicicleta din locul precizat (o eliberezi folosind codul de la antifurt oferit de proprietar), o folosești și o lași în locul precizat la final. Dacă dorești, poți face o donație pentru acest serviciu.

Bicicletele vin din trei surse:

  1. Donații
  2. Închirieri pe termen lung
  3. Cumpărate de la poliție, dintre cele găsite ca furate

Dar cum faci să fii sigur că biciclistul de ocazie nu va fura bicicleta pe care i-o pui gratis la dispoziție? Ehei, aici intervine magia colaborării între oameni! La fel ca și în cazul couchsurfing-ului (unde îți pui la dispoziție gratis o canapea în casă), membrii cu profiluri verificabile și care par de încredere au prioritate. În cazul membrilor noi, cineva din echipa BikeSurfBerlin se întîlnește cu doritorul, îi explică întregul conceptul și decide dacă-i lasă bicicleta sau nu.

Sursa: Irish Times