Aşa se face jurnalismul: reporterul (în acest caz, reportera, adică Maria Bercea, absolventă FJSC) merge pe teren, eventual intră în comunitate şi participă (în acest caz pedalează), dar cu o mînă mai şi notează şi trebuie să mai fie şi atent la detaliile care dau savoare articolului.

Maria a mers cu noi pe traseul Ciclopromenadei nocturne 3, a vorbit cu unii participanţi dintre cei aproximativ 400 de biciclişti, a stat cu noi după plimbare, a notat şi a ieşit acest articol de două pagini din Adevărul – magazin de duminică pe care-l găsiţi în această dimineaţă la chioşcuri.

Pentru colecţionari şi pentru cei care s-au recunoscut în poze, descarcă de aici PDF-ul cu cele două pagini.

[download id=”32″]

Cîteva citate din articol:

Câţiva purtau costume colorate şi pantaloni cu întărituri, alţii aveau chiar veste galben-fosforescent şi căşti de protecţie, dar cei mai mulţi veniseră în tricouri, înarmaţi cu voie bună şi gata să-şi chinuiască picioarele şi să-şi tăbăcească fundurile pe şeile unor biciclete de oraş pentru a parcurge un traseu de peste 22 de kilometri.

Mulţimea porneşte din nou, iar Dinu Lazăr, un fotograf de 54 de ani care călăreşte o bicicletă micuţă, „de transport intraurban”, ce se face cât o geantă şi încape uşor sub biroul de la serviciu, pedalează alături de alte sute de persoane. Alura lui masivă contrastează cu dimensiunea redusă a bicicletei cu care parcurge 3.000-3.500 de kilometri pe an.

„Bună seara, bună seara, ce manifestare este?”, se interesează curioasă o doamnă pe Bulevardul Nerva Traian, iar un bărbat întreabă de la volan: „Pentru cine mergeţi voi aici? Măcar vă plăteşte?”

Şi pentru ca treaba să fie profesionistă până la capăt, o parte dintre fotografiile făcute de Lucian Creţu de pe motocicletă în acea noaptea şi care n-au încăput în varianta tipărită sunt într-o galerie foto separată pe site-ul Adevărului. Iar oamenii au pus şi o hartă cu traseul parcurs în noaptea de 11 spre 12 septembrie.

Mulţumesc şi editorului suplimentului şi editorului foto ;-) , se vede şi munca lor la articol, pot spune asta după ce am colaborat cu cîţiva editori în scurta mea experienţă jurnalistică.