worldbike

Trendwatching.com include bicicleta de la Worldbike în categoria obiectelor FunctionALL. Adică produse ieftine care ajută foarte mult oamenii. Printre ele – bicicleta special concepută pentru transportarea mărfurilor şi a oamenilor.

Poveste din viitor. Un viitor în care oamenii amărîţi din zone defavorizate vor putea să-şi transporte mărfurile şi pe semenii lor în condiţii mai bune şi mai rapid, cam cum facem noi pe aici, prin zonele „dezvoltate”. În Africa, mersul pe jos este preponderent, iar pe locul doi este transportul cu bicicleta.

Worldbike este o organizaţie neguvernamentală care produce componentele pentru bicicleta sa ieftină în alte ţări decît cele de desfacere, asamblarea făcîndu-se local.

Dacă priviţi cu atenţie bicicleta din imagine, observaţi că are „fundul” foarte lung şi că e destul de joasă. Special construită pentru a putea căra 8 lăzi de marfă sau 3 copii sau 2 adulţi. Bicicliştii de acolo nu-i cară pentru amuzament, ci pentru a-i duce la şcoală sau în locurile unde mai e cîte ceva de lucru. Iar marfa cărată poate consta inclusiv în deşeuri care sunt duse la centre de colectare.

Pe de altă parte, centrul de echilibru este mai jos decît la bicicletele de oraş, ceea ce o face mai stabilă. Cauciucurile late sunt potrivite solului presărat de dîmburi, iar frînele cu sabot permit un control cu care oamenii de acolo sunt obişnuiţi, plus că este cel mai ieftin mod de a dota bicicleta cu frîne.

worldbike2

Cum s-a ajuns la acest model? Poate aţi auzit de Raleigh Roadster. Ei bine, acea bicicletă a anilor 30, astăzi un model de fiţe, a dus la o adaptare mai ieftină – Black Mamba. Cei de la Worldbike au avut de făcut multe modificări şi s-au confruntat cu lipsa materialelor potrivite:

They’ve been resizing steel tubes when the right size can’t be purchased on the market. But they’ve also been using non-hitch trailers, handcarts and wheelbarrows as cheap but convenient substitutes. In some conditions these can be necessary replacements where bicycles and large handcarts are not appropriate. (The Ecologist)

Da, iată o bicicletă care i-ar fi foarte utilă şi unchiului Gigi.

Foto: Trendwatching