Categories
Foto Video

Fie să renască Bikewalkul stradal!

bikewalk_velobello_10

E clar că nu e amuzant să te bikewalkuieşti în weekend pe piste, aşa cum a fost ieri. Nu ştiu ce s-a întîmplat în ultimii doi ani, dar sunt sute de biciclişti, cel puţin în jurul parcurilor şi în parcuri. Poate o fi datorită unora ca Ariel care i-au adunat pe oameni întru pedalare şi veselie.

Am mers pe piste, cît de în şir indian am putut. Poliţia ne supraveghea de departe şi ne-a dat liber să trecem la un singur roşu, din ce am văzut eu. În rest, linişte şi discuţii. Serios, cum ziceam şi la Ciclopromenadă, nu-i aşa că e frumos să pedalezi şi să cunoşti oameni şi să schimbi impresii? Păcat că nu avem un oprescu mai deschis la minte, mare păcat.

M-au racolat băieţii şi m-au pus coordonator, cu vestă, banderolă reflectorizantă (şterpelită apoi de Vulupe cu neruşinare) şi walkie-talkie care şi-a cam pierdut suflul după cîteva sute de metri. Evident, pentru că nimeni nu vrea să fie în faţă, m-au întrebat pe mine dacă vreau şi am zis un DA destul de tare. Aşteptînd startul, m-am împrietenit cu un băieţel de vreo 6 ani care a sărit în sus de bucurie cînd a auzit că o să fie supă la sosire şi cu un altul tot mic pe care-l cheamă Hari (tatăl său fiind un participant frecvent la întîlniri de acest tip).

N-am auzit de incidente pe parcurs, doar vreo două încurcări de spiţe şi o busculadă cînd bicicletele erau parcate şi pe cric. La un moment dat, m-am proptit cu camera de pe ghidon la o trecere de nivel şi am filmat cam tot şirul. Iată rezultatul, dar scuze pentru imaginea contre-jour, tremuratul mîinii din cauză că am ţinut-o mult sus şi lipsa de cadrare (n-am display la camera asta). Să fi fost vreo 600 de oameni, zic eu timid?

Am băut o apă la Teatrul de Vară din Herăstrău şi am stat de vorbă cu mulţi oameni cunoscuţi de la alte întîmplări ciclistice urbane.

Ei, ar fi multe de zis, eu zic că a fost agreabil, chiar şi aşa, sub toiagul poliţiei. Ce să-i faci, pentru un stat totalitar a fost bine totuşi! Sunt sigur că vor adăuga şi unii dintre semenii biciclişti poveşti pe bloguri şi sper să ne vedem la fel de mulţi şi cu alte ocazii.

Andreea de la Velobello a făcut pozele. Ca să echilibrăm informaţia, mi-a trimis mie pozele cu băieţi şi ea şi Oana le vor pune pe blog pe cele cu fete. Armonie deci :-)

8 replies on “Fie să renască Bikewalkul stradal!”

Mulţumesc pentru ajutor şi promovare! Crede-mă că dacă nu erau unii oameni care să-mi ţină moralul sus eu nu puteam continua. :) Deci mulţumesc pentru toate cele.

Datorita unor astfel de manifestari incurajam mersul doar pe pistele special “neamenajate”. Deja biciclistii au inceput sa ia amenzi in parcul Tineretului pentru ca nu merg pe piste. O sa inceapa si amenzile pe strazi pt ca nu mergem pe pistele alea pline de masini, oameni, canale, tomberoane. Toti cei care iau parte la astfel de manifestatii sunt manipulati de organizatiile profitoare si fac mai mult rau, ce se va vedea in viitorul apropiat. Bicicleta e facuta sa mearga pe strada!

Pe 10 mai, undeva pe la ora 12, la podul de la opera am fost trasa pe dreapta de un politist. Motivul: pista de biciclete e pe trotuar, daca continuu sa merg pe sosea voi primi amenda. Asa scrie legea(zice domn politist folosindu-se de toti decibelii din dotare).

Cum nu-s la curent cu legislatia, intreb aici. Avem voie sa pedalam pe carosabil sau ne-au mutat pe trotuar?

Codul rutier spune să mergi pe piste, dacă ele există. Acestea însă nu respectă standardele de pistă, sunt linii de ghidaj. Pe un ton calm, îi spui poliţistului că nu poţi merge pe liniile de ghidaj pentru că maşinile parcate, pietonii, stîlpii, scoicile şi viermii îţi pun viaţa în pericol.

Deoarece el e în slujba ta şi trebuie să te apere, îl inviţi să meargă cu tine şi să constate cum şoferii încalcă legea parcînd pe trotuarele cu liniie de ghidaj.

Nu sunt sfaturi ironice, chiar aşa ar trebui procedat. Dacă se complică treaba şi te invită la secţie sau îţi dă amendă, o conteşti cu un avocat şi cîştigi uşor, dar ceri şi daune morale pentru că ai întîrziat la serviciu şi s-a purtat urît cu tine (a ţipat).

Succes!

Comments are closed.