Bicicliștii se vor putea plimba pe malul Begăi, din Timișoara până în orașul sârbesc Zrenjanin, în viitorul apropiat, pe o pistă cu o lungime de peste 70 de kilometri. Mai rămâne deschiderea punctului de trecere a frontierei pe bicicletă și cu vapoarele.

Proiectul transfrontalier „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega”, care are o valoare de aproape 14 milioane de euro, a început în urmă cu trei ani, cu o serie de lucrări pentru reluarea circulației cu vaporașele pe Bega, din Timișoara până în Serbia, dar și pentru prelungirea pistei de biciclete de pe malul râului.

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a ecluzei și a stăvilarului de la Sânmihaiu Român, iar pe partea sârbă s-au reparat nodurile hidrotehnice de la Srpski Itebej și Klek. Partenerul sârb a finalizat pista de biciclete, pe o lungime de 43 de kilometri. În urmă cu cinci ani, în cadrul unui proiect european, în județul Timiș a fost realizată o pistă de biciclete pe malul Begăi, de la Timișoara până la graniță, cu o lungime de 37 de kilometri. În cadrul noului proiect, partea sârbă a continuat pista de la frontieră până la Zrenjanin.

Proiectul transfrontalier are termen de finalizare data de 2 decembrie. Mai este o serie de demersuri de făcut pentru construirea celor două puncte de trecere a frontierei – naval și pietonal.

Foto: TVR Timișoara (Youtube)