Google Maps va oferi utilizatorilor trasee „prietenoase cu natura”. În aplicația Google Maps, cel mai ecologic traseu va fi afișat cu o frunză verde lângă el. Opțiunea este oferită deocamdată în SUA, iar din 2022 va intra și în Europa.

Utilizarea indicațiilor de mers pe bicicletă în Maps a crescut cu până la 98% în ultimul an, potrivit companiei Google. Se lansează acum, în anumite zone din lume, „lite navigation”, care oferă bicicliștilor detalii importante despre rutele lor. Această funcție este introdusă după ce Google a aflat de la bicicliști că s-au săturat să urmărească indicațiile de pe telefoane. Cu navigația lite, bicicliștii vor putea vedea detalii despre traseul lor fără a fi nevoie să țină ecranul deschis sau să activeze navigația pas cu pas.

Bicicliștii vor putea, de asemenea, să urmărească progresul călătoriei, să vadă timpul estimat de sosire actualizat în timp real și să afle detalii despre altitudinea traseului lor.

Un studiu realizat de Institutul de Cercetări Economice şi Sociale din Iași arată că, atunci când vine vorba despre mersul cu bicicleta în România, graficul nu arată deloc îmbucurător. Doar 10% dintre cei întrebați spuneau că merg cel puțin o dată pe zi, în timp ce 61% nu mergeau niciodată cu bicicleta.

Cei care au bicicletă au spus că cele mai mari dificultăți pe care le întâmpină când merg pe două roți sunt:

  • lipsa marcajelor speciale – 77,4%
  • șoferii agresivi – 62,4%
  • obstacolele de pe pistă – 51,4%
  • starea necorespunzătoare a pistelor – 49,2%
  • mașinile parcate pe piste – 49,1%
  • problemele în traversarea intersecțiilor – 45,8%.

România nu are infrastructura necesară pentru rutele eco-friendly oferite de Google Maps, iar această funcție nu va fi utilă deocamdată pentru bicicliștii români.

Foto, video: CNET Highlights (Youtube)