Te nemulţumeşte aia, nu-ţi convine ailaltă. Dar cînd cineva organizează un eveniment care te face să ieşi din cotidian, îi dai în cap, îl critici gratuit şi-i pui beţe în roate. Ştii cum se poate schimba ceva? Dacă acţionezi şi tu. Da, vei spune că nu ai timp şi că nu ai asociaţie sau fundaţie şi că nu e treaba ta. Ei bine, îţi spun o chestie care e posibil să te şocheze: chiar şi ca cetăţean poţi face ceva!

Da, nu sunt condiţii bune pentru biciclişti în Bucureşti. Liniile galbene de ghidaj de pe trotuare sunt rupte şi te duc pe coclauri. Maşinile sunt parcate pe acele trasee. Poliţiştii te opresc pe stradă cînd eşti cu bicicleta şi te obligă să treci pe trotuar, punîndu-ţi viaţa în pericol.

Cîteva sfaturi

  • Nu merge pe aşa-zisele piste dacă simţi că nu eşti în siguranţă pe acolo. Dacă te opreşte poliţistul, nu-l enerva, legitimează-te dacă-ţi cere. Apoi explică-i că nu poţi merge pe liniile galbene, deoarece e periculos. Îl mai poţi ruga să te însoţească pentru a-i arăta maşinile parcate pe piste.
  • Cînd vezi maşini parcate pe trotuarele unde sunt linii galbene, sună la Poliţia rutieră la 0219544 sau cheamă un agent care e pe aproape. Sunt obligaţi să vină să constate, pentru a le da amendă mai tîrziu. Rupe-ţi puţin din timp şi fă asta, pentru viitorul tău.
  • Vrei treceri mai line la borduri? Vrei să repare liniile galbene? Vrei ceva? Pune totul în scris şi depune sesizarea la primărie. Cere număr de înregistrare şi sună periodic pentru a vedea cum s-a rezolvat sesizarea ta.
  • Foloseşte claxonul pe piste. Nu agresiv, ba poate chiar însoţeşti claxonul cu un zîmbet. Geo Bateşaua spunea că oamenii nu ştiu cum sună claxonul de bicicletă, nu sunt obişnuiţi cu el.
  • Informează-te despre drepturile tale. Mergi la centrul de informare de la Bate Şaua să Priceapă Iapa, mai caută pe blogul lor sau pe acest site. Sursele sunt diverse şi multe lucruri există pe Internet. Dă-le cu legea în cap autorităţilor, oricît de puţin ai mai crede în aplicarea legii în România!
  • Fii mai tolerant! Ştiu, românii nu sunt toleranţi, se inflamează repede şi sunt degrabă vărsători de sînge. Dar nu ţipa la şoferul care nu a semnalizat cînd a făcut la dreapta, nu răspunde aluziilor sexuale ale purtătorilor de burtă şi volan, nu înjura pietonii care merg pe liniile galbene. Abţine-te şi fă sesizări oficiale, pentru că nu şoferii şi nici pietonii nu vor schimba situaţia, ci tot cei votaţi de tine au pîrghiile necesare.

Ţi-am dat sfaturi, deşi recunosc că nici eu nu le aplic mereu, din lipsă de timp sau teama de birocraţie. Dar trebuie să ne schimbăm puţin, lăsînd la o parte angoasa care însoţeşte această transformare. Hai, facem treaba?

Foto deschidere: Adevărul , Foto interior: Velobello