Categories
Dezbatere

Ce poţi să faci tu, cetăţean dibaci

Cînd stai pe margine, caravana trece şi te vei simţi exclus. Dacă te deranjează că nu ai condiţii bune să fii biciclist în Bucureşti, adu-ţi aminte de unele gesturi pe care le poţi face ca orice cetăţean simplu. Cîteva sfaturi umile.

Te nemulţumeşte aia, nu-ţi convine ailaltă. Dar cînd cineva organizează un eveniment care te face să ieşi din cotidian, îi dai în cap, îl critici gratuit şi-i pui beţe în roate. Ştii cum se poate schimba ceva? Dacă acţionezi şi tu. Da, vei spune că nu ai timp şi că nu ai asociaţie sau fundaţie şi că nu e treaba ta. Ei bine, îţi spun o chestie care e posibil să te şocheze: chiar şi ca cetăţean poţi face ceva!

Da, nu sunt condiţii bune pentru biciclişti în Bucureşti. Liniile galbene de ghidaj de pe trotuare sunt rupte şi te duc pe coclauri. Maşinile sunt parcate pe acele trasee. Poliţiştii te opresc pe stradă cînd eşti cu bicicleta şi te obligă să treci pe trotuar, punîndu-ţi viaţa în pericol.

Cîteva sfaturi

  • Nu merge pe aşa-zisele piste dacă simţi că nu eşti în siguranţă pe acolo. Dacă te opreşte poliţistul, nu-l enerva, legitimează-te dacă-ţi cere. Apoi explică-i că nu poţi merge pe liniile galbene, deoarece e periculos. Îl mai poţi ruga să te însoţească pentru a-i arăta maşinile parcate pe piste.
  • Cînd vezi maşini parcate pe trotuarele unde sunt linii galbene, sună la Poliţia rutieră la 0219544 sau cheamă un agent care e pe aproape. Sunt obligaţi să vină să constate, pentru a le da amendă mai tîrziu. Rupe-ţi puţin din timp şi fă asta, pentru viitorul tău.
  • Vrei treceri mai line la borduri? Vrei să repare liniile galbene? Vrei ceva? Pune totul în scris şi depune sesizarea la primărie. Cere număr de înregistrare şi sună periodic pentru a vedea cum s-a rezolvat sesizarea ta.
  • Foloseşte claxonul pe piste. Nu agresiv, ba poate chiar însoţeşti claxonul cu un zîmbet. Geo Bateşaua spunea că oamenii nu ştiu cum sună claxonul de bicicletă, nu sunt obişnuiţi cu el.
  • Informează-te despre drepturile tale. Mergi la centrul de informare de la Bate Şaua să Priceapă Iapa, mai caută pe blogul lor sau pe acest site. Sursele sunt diverse şi multe lucruri există pe Internet. Dă-le cu legea în cap autorităţilor, oricît de puţin ai mai crede în aplicarea legii în România!
  • Fii mai tolerant! Ştiu, românii nu sunt toleranţi, se inflamează repede şi sunt degrabă vărsători de sînge. Dar nu ţipa la şoferul care nu a semnalizat cînd a făcut la dreapta, nu răspunde aluziilor sexuale ale purtătorilor de burtă şi volan, nu înjura pietonii care merg pe liniile galbene. Abţine-te şi fă sesizări oficiale, pentru că nu şoferii şi nici pietonii nu vor schimba situaţia, ci tot cei votaţi de tine au pîrghiile necesare.

Ţi-am dat sfaturi, deşi recunosc că nici eu nu le aplic mereu, din lipsă de timp sau teama de birocraţie. Dar trebuie să ne schimbăm puţin, lăsînd la o parte angoasa care însoţeşte această transformare. Hai, facem treaba?

Foto deschidere: Adevărul , Foto interior: Velobello

9 replies on “Ce poţi să faci tu, cetăţean dibaci”

Foarte utila aceasta postare. Mai ales in ceea ce priveste politetea. Daca noi claxonam agresiv si injuram pietonii, nu facem decat sa ne transformam in dusmanii lor. La inceput ma scoteau din minti omuletii care mergeau hipnotizati pe liniile galbene. Acum claxonez usor si le multumesc zambind cand se dau la o parte. Nici nu-i sperii si ii faci sa te tina minte intr-un mod placut.

O sa incerc sa fac si eu sesizari pentru masinile parcate. Uneori asa imi vine sa-mi las un picior in spate in semn de “mangaiere”…o amenda insa sigur i-ar ustura mai tare;)

Mă bucur că ţi-am fost util. Dacă agresezi maşina omului, poţi lua tu amendă şi arăţi că eşti mai puţin înţeleaptă decît prostul şofer care a parcat aiurea. Dar un sticker tot poţi lipi pe bara din spate cu noi în 20 mai, la ora 19.

Problema e ca, sigur, soferii sunt cum sunt, pistele sunt ca dracu, mersul in Bucale e o porcarie cu bicla, da` sunt si 50% din biciclisti fara lumini, care trec pe rosu sau merg ca in pampas sau nu respecta nici o regula, si astia sunt o problema majora.
SI la intilnirile organizate, se vede ca multi sunt pe linga lege, si nimeni nu le spune nimic. De aici poate si deriva cum ne vad altii.

Ei da, dar înţelepciunea presupune şi acţiune, nu numai văicăreală.

nu mai bine nu mai iesim din casa? bine, si acolo sunt necesare dopuri pentru urechi si vata in nas contra miros.
hehe, de ce ne-o fi nascut???

Ba da, rămînem în casă şi pedalăm la bicicleta medicinală.

La Metrorex ar trebui să întrebi. Evident, nu se va întîmpla nimic, numai gura e de ei.

Comments are closed.