Nu se poate să practici undeva în lume mersul pe bicicletă şi să nu ajungi o dată în viaţă la Amsterdam şi la Copenhaga. Eu am rezolvat prima parte şi mai vreau, pentru că două zile şi jumătate nu sunt deloc de ajuns pentru a-ţi inocula spiritul velo olandez.

În Amsterdam, sunt vreo 200 şi ceva de mii de maşini şi 500 şi ceva de mii de biciclete, aşa spun statisticile, mai ales cînd se face o comparaţie cu Copenhaga. Nu poţi face o poză în oraş fără să prinzi o biclă în cadru.

Iată care este atmosfera în oraş, atunci cînd eşti în şa:

Acolo este raiul varietăţilor velo: de oraş, cursiere, tandem, cargo, cu scaune pentru copii etc. Numai MTB-uri n-am văzut pe stradă, lucru de altfel logic, avînd în vedere că întregul oraş este ciclabil.

Olandezele şi olandezii

Olandezele sunt sexy şi verticale în şa. Îmbrăcate în fuste sau rochii în cele mai multe cazuri, ele au în general coş în faţa bicicletei sau cele două genţi pe portbagajul din spate. Unele dintre ele îşi transportă unul sau cei doi copii, în scaune speciale avînd în faţă în general geamuri protectoare. Tocurile înalte nu le încurcă la pedalat şi adesea le-am văzut vorbind pe pistele pentru biciclete.

Olandezii sunt îmbrăcaţi de oraş şi cred că i-am putea numi domni pe două roţi. Şi ei vorbesc în timp ce pedalează, dar mai mult la telefon. Unii dintre ei cară lucruri destul de incomode pe bicicletă, dar se descurcă foarte bine.

Se semnalizează schimbarea de direcţie foarte discret, cu un simplu gest din mînă care arată stînga sau dreapta. Se claxonează la intersecţii aglomerate sau la întîlniri dintre biciclişti, în situaţii considerate riscante.

Nu prea sunt motive în Amsterdam să iei autobuzul, pentru că se poate pedala în siguranţă şi cînd plouă şi cînd ninge. Oricum, biletul de autobuz este foarte scump şi transportul în comun este foarte bine pus la punct.

Pistele urbane şi interurbane

Pistele sunt marcate în diverse moduri, dar nu există drum principal care să nu aibă pistă pe margine. Sensurile unice pentru automobile sunt accesibile bicicliştilor. Nu există conflicte între şoferi şi biciclişti, pentru că de cele mai multe ori şoferii sunt şi biciclişti. Orele de trafic maxim pentru biciclete sunt dimineaţa între 7 şi 9 şi seara între 5 şi 7. Practic, la acele ore trebuie să aştepţi ca să poţi intra pe pistă, deoarece bicicletele trec fără încetare.

Se poate merge la fel de uşor şi în oraşele apropiate, tot pe piste. Din autocar, venind şi mergînd spre Bruxelles, am văzut biciclişti pe toate pistele de pe margine. Unii şi-au extins ghidonul bicicletei de oraş, în aşa fel încît să se poată odihni în timp ce pedalează.

Există semafoare proprii pentru biciclete, indicatoare specifice, marcaje pe carosabil, hărţi pe hîrtie şi pentru GPS. Esenţa este că primarul Amsterdamului a precizat de curînd priorităţile privind investiţiile în transportul urban: bicicleta, transportul în comun, automobilul.

Un lucru trebuie văzut neapărat la Amsterdam, în afară de cartierul felinarelor roşii: parcările pentru biciclete. Sunt păzite şi monitorizate, sunt dotate cu rasteluri, sunt pe mai multe etaje. Cea mai tare este cea de la gara centrală, pe trei etaje în spirală. Este amuzant să-i priveşti pe bicicliştii care vin să-şi recupereze bicla şi se plimbă puţin derutaţi printre miile de velocipede.

Am închiriat bicicleta de la MacBike cu 17,25 euro pentru 24 de ore (cu o asigurare de 3 euro în caz de furt inclusă). A fost un Batavus comod, cu Selle Royal confortabilă, blocaj al roţii din spate, 6 viteze şi un lanţ solid inclus. În tîrg, preţurile la bicicletele folosite porneau de la 20 de euro. În magazin, puteai găsi o biclă nouă modestă cu 70 de euro, dar o Gazelle nouă ajungea pe la 300 de euro.

Dacă ar fi să aleg în ce să mă reîncarnez, aş avea o singură opţiune: biciclist în Amsterdam.