Un tip cu faţa acoperită se apropie de locul de întîlnire. Este pe bicicletă, dar nu dă din pedale. Cu toate acestea, se mişcă mai repede decît ne mişcăm noi cînd pedalăm prin Bucureşti. Cînd îmi întinde mîna, observ că are urme de vaselină şi meşterit. Tot atunci observ că bicicleta lui olandeză are un mic motor. E bine, înseamnă că el este Andrei Gruia, de la Bikeswing.

Atelierul lui Andrei este cît un lift . E loc în el pentru o persoană, mai multe piese de bicicletă şi multă imaginaţie. În camera mai mare din fostul garaj lucrează Ioana, prietena lui. Pornesc camera video şi Andrei dă drumul la poveşti.

A lucrat la Ciclop, umblă prin tîrguri după piese, e înnebunit după olandeze. Nu după cele cu fustă, ci după cele cu cadru metalic suplu şi solide. Pe una dintre ele a pus un motor, a mai ciocănit pe ici-colo şi a ieşit ciudăţenia cu care a venit la întîlnire. Prinde 60 km/h cu ea. A ajuns la Braşov, în noaptea cînd a terminat-o de asamblat, în vreo 4 ore. A avut şi o pană pe drum, dar el povesteşte cu zîmbetul pe buze despre incident.

Nu scoate foarte mulţi bani din asta, dar nici în urma absolvirii Geologiei nu putea scoate mai mult. Mai o calibrare de roată, mai o tunare, mai o asamblare completă. Lumea începe să audă de el şi-i trimite clienţi.

De curînd, i s-a furat o bicicletă chiar din faţa atelierului. Are el nişte planuri pentru hoţii din Bucureşti, dar deocamdată se abţine să le dezvăluie.

Nu pune mare preţ pe bicicletele de marcă din ziua de azi şi are nişte idei foarte sănătoase despre tipul de bicicletă indicat pentru Bucureşti.

Dar mai bine îl las pe el să vorbească, prin filmuleţul următor:

Nu face numai biciclete, ci şi hamace, genţi şi alte obiecte folositoare. Ideea e să folosească atelierul cît mai mult.

Dacă aveţi nevoie de Andrei, îl găsiţi pe blogul lui. Nu intră foarte des pe Internet, dar recunoaşte că te poate ajuta mult online-ul în promovare. Gîndul mi-a rămas tot la bicla lui cu motor. Poate o s-o cunosc mai bine data viitoare şi vă povestesc şi vouă ce am aflat.

Foto: Simcute