Categories
Poveşti Video

VIDEO şi FOTO Andrei Gruia şi bicicletele atelierului minuscul

Andrei Gruia are un atelier cît o cutie de chibrituri, dar de acolo ies biciclete care-şi păstrează aroma de Olanda şi de trecere prin viaţă. Bikeswing înseamnă că aproape nimic nu se aruncă, totul se adaugă bicicletei.

Un tip cu faţa acoperită se apropie de locul de întîlnire. Este pe bicicletă, dar nu dă din pedale. Cu toate acestea, se mişcă mai repede decît ne mişcăm noi cînd pedalăm prin Bucureşti. Cînd îmi întinde mîna, observ că are urme de vaselină şi meşterit. Tot atunci observ că bicicleta lui olandeză are un mic motor. E bine, înseamnă că el este Andrei Gruia, de la Bikeswing.

Atelierul lui Andrei este cît un lift . E loc în el pentru o persoană, mai multe piese de bicicletă şi multă imaginaţie. În camera mai mare din fostul garaj lucrează Ioana, prietena lui. Pornesc camera video şi Andrei dă drumul la poveşti.

A lucrat la Ciclop, umblă prin tîrguri după piese, e înnebunit după olandeze. Nu după cele cu fustă, ci după cele cu cadru metalic suplu şi solide. Pe una dintre ele a pus un motor, a mai ciocănit pe ici-colo şi a ieşit ciudăţenia cu care a venit la întîlnire. Prinde 60 km/h cu ea. A ajuns la Braşov, în noaptea cînd a terminat-o de asamblat, în vreo 4 ore. A avut şi o pană pe drum, dar el povesteşte cu zîmbetul pe buze despre incident.

Nu scoate foarte mulţi bani din asta, dar nici în urma absolvirii Geologiei nu putea scoate mai mult. Mai o calibrare de roată, mai o tunare, mai o asamblare completă. Lumea începe să audă de el şi-i trimite clienţi.

De curînd, i s-a furat o bicicletă chiar din faţa atelierului. Are el nişte planuri pentru hoţii din Bucureşti, dar deocamdată se abţine să le dezvăluie.

Nu pune mare preţ pe bicicletele de marcă din ziua de azi şi are nişte idei foarte sănătoase despre tipul de bicicletă indicat pentru Bucureşti.

Dar mai bine îl las pe el să vorbească, prin filmuleţul următor:

Nu face numai biciclete, ci şi hamace, genţi şi alte obiecte folositoare. Ideea e să folosească atelierul cît mai mult.

Dacă aveţi nevoie de Andrei, îl găsiţi pe blogul lui. Nu intră foarte des pe Internet, dar recunoaşte că te poate ajuta mult online-ul în promovare. Gîndul mi-a rămas tot la bicla lui cu motor. Poate o s-o cunosc mai bine data viitoare şi vă povestesc şi vouă ce am aflat.

Foto: Simcute

8 replies on “VIDEO şi FOTO Andrei Gruia şi bicicletele atelierului minuscul”

am vazut Gazelle-ul Ioanei la LDI….si nu numai,Vlad si Batavus-ul….opere de arta urbana….felicitari!!!

Salut!

Felicitari pentru pasiunea ta!
Ai cumva prin atelier piese originale de pegas?
Multumesc si spor la treaba!

Salut! Vorbisem de niste piese de pegas. Unde spuneai tu ca pot gasi? Am nevoie de o furca de pegas kent. Merci! Stima!
Daca pot sa imi raspunzi pe mail ar fi super!

Faina bicicleta cu motor, am vazut unele similare pe siteuri americane.
Problema cu asa ceva in RO e ca dpdv legal e un moped, deci trebuie sa o inscrii la Primarie, sa pui numar pe ea si alte d`astea. Bine, teoretic si alea cu motor electric is tot mopede da` alea avand motor silentios is mai usor de trecut cu vederea si mai dificil de observat in trafic, pe cand asta cu MAI sare in ochi imediat.
Cum circuli cu ea, au fost probleme cu politistii?

Păi da, în RO ne doare mai mult cum să-i facem pe plac statului, adică îmbuibaţilor pe care noi i-am ales. Fericirea proprie e pe locul doi. Noi suntem ăia care se pun la coadă la impozite, în loc să încerce să schimbe politica impozitelor.

Pe bune acum, pe tine ce te interesează mai mult: să te deplasezi în oraşul tău cît mai uşor sau să plăteşti amenzi?

Comments are closed.