Categories
Foto Plimbări Video

Grupul critic bucureştean a făcut încălzirea pentru masa critică

În jur de 60 de biciclişti din Bucureşti au arătat din nou că există în trafic. Traseu misterios, puţini nervi şoferistici, multe opriri şi multe zîmbete pe drum. Masa critică mai are însă de aşteptat la noi.

Cei aproximativ 60 de biciclişti care s-au întîlnit aseară în Parcul Tineretului, pentru evenimentul numit Masa critică – octombrie, fie ploaie, fie vînt, au venit pentru a-şi face încălzirea. Pregătire pentru masa critică adevărată din Bucureşti, cea care se va întîmpla cu adevărat peste vreo 10 ani.

Radu Vitec, organizatorul întîlnirii, aştepta cam 100 de bucureşteni la pedale, dar n-a fost să fie. Sunt sigur însă că el nu se va descuraja de prezenţa slabă de aseară şi de eventualele critici gratuite, specifice românilor, şi va continua să ne adune pe străzile Bucureştiului.

Unii povesteau cu invidie despre masele critice din alte oraşe civilizate, în timpul cărora bicicliştii ies pe străzi în grup foarte mare, impunîndu-se în trafic ca partener cu automobilele. În Bucureşti a fost aseară un  mic grup simpatic, cam aceiaşi oameni care participă la toate plimbările în grup din acest oraş tern.

Aproape nimeni nu ştia traseul, dar ne-am bucurat că vremea era foarte bună pentru o toamnă românească. Am traversat parcul Tineretului, spre Şos. Viilor, ne-am strecurat pe străzi pline de maşini şi tramvaie, am enervat şoferi, am trecut pe roşu uneori la semafor. Adică am făcut cam ceea ce facem la fiecare plimbare în grup cu bicicleta, arătînd că nu evoluăm neapărat după fiecare ieşire, dar ne distrăm. Evident, nu au lipsit băieţii care au făcut trick-uri în mijlocul şoselei.

Pe de altă parte, au fost multe opriri, ne-am aşteptat unii pe alţii, lucruri care au sugerat o anumită coeziune şi faptul că ne pasă de semenii pe două roţi. Luminile intermitente, farurile de toate stilurile, mărcile variate de biciclete – sunt deja caracteristici ale plimbărilor bucureştene la ceas de seară. Am vorbit, am glumit, a fost o atmosferă destul de plăcută şi asta contează cel mai mult.

Aseară am fost vreo 60. Data viitoare poate vom fi măcar un număr egal cu al celor care au confirmat pe Facebook, apoi vor veni şi cei care nu erau siguri iniţial, apoi dublul accelui număr şi la un moment dat vom invada străzile şi se va auzi despre noi în presă. Peste 10 ani, va fi masă critică în capitala României!

Foto şi video realizate cu Panasonic Lumix G2

4 replies on “Grupul critic bucureştean a făcut încălzirea pentru masa critică”

ai strecurat o mica greseala in articol…Masa Critica nu are organizator si nici nu se deplaseaza pe un traseu prestabilit…Cat despe trick-uri pe sosea sunt normale, ideea initiala a MC era sa incurce pe alocuri traficul auto, noi am stat cuminti pe prima banda…..
Deci, pot concluziona, ca nu a fost o Masa Critica, ci doar o plimbare de seara, pe bicicleta

N-a fost nici un organizator, dar a fost organizat de Radu. Nici un eveniment nu vine de la Duhul Sfînt.

M-am uitat pe filmări de la mase critice cu mii de oameni în alte ţări şi n-am văzut acrobaţi pe bicicletă, ci biciclişti.

Intradevar, in sensul Masei critice, trebuia in primul rand sa mergem numai pe bulevarduri, si nu ascunsi prin parcuri. Cat despre trickuri… este clar ca unii nu inteleg scopul acestor iesiri. Sunt unele persoane care vin la astfel de evenimente doar din dorinta de a impresiona. Probabil ca in locurile unde se strang cei ce practica trial, bmx, etc, nu reusesc sa impresioneze pe nimeni, si asta este felul de a se exprima, sperand ca cineva ii va ovationa. Cel mai bine ar fi sa ii ignoram. Cat despre organizare, ea nu a existat, putem spune ca Radu a fost initiatorul, si nu organizatorul. El a invitat lumea pe FB sa se alature acestei initiative. Sa speram ca anul viitor vom avea cat mai multe astfel de initiative, si poate poate… si o masa critica adevarata.

Comments are closed.