Categories
De toate

Lasă-ţi copilul cu bicicleta la şcoală

Învaţă-ţi copilul să meargă cu bicicleta, îndeamnă-l să exerseze zilnic, arată-i că poate pedala pînă la şcoală şi înapoi. Dacă ţii la el, pune-l pe două roţi!

La Sevilla, am învăţat că schimbarea nu poate apărea în oraş dacă nu este mărită masa bicicliştilor şi dacă cei mici nu sunt învăţaţi de părinţi despre avantajele mersului pe bicicletă. La o plimbare în grup în pădurea Băneasa, am aflat că părinţilor şi copiilor le place foarte mult să meargă cu bicicleta în familie.

Dacă îl duci cu maşina zilnic la şcoală, gîndeşte-te că se plictiseşte de moarte pe bancheta din spate a automobilului. Laura Laker de la ziarul Guardian le dă cîteva sfaturi părinţilor deschişi la minte:

1. Găseşte drumul potrivit

Mersul pe bicicletă nu trebuie neapărat să urmeze marile bulevarde şi străzile aglomerate pe care te înghesui cu automobilul. Caută străzi mai liniştite, chiar dacă faci un ocol. Încearcă ruta alături de copilul tău şi alături de alţii copii şi părinţi.

2. Alege bicicleta potrivită

MTB-urile nu sunt pentru oraş. Nu-i lua copilului o bicicletă foarte scumpă şi extradotată în ideea că “va merge la munte cu ea” sau că “e plin de gropi şi de borduri în oraş”. Este important să fie cadrul de înălţimea potrivită şi bicicleta să fie de oraş.

3. Învaţă-l

Arată-i mici trucuri pentru a-şi face pedalarea mai uşoară şi explică-i regulile de circulaţie. La sediul Asociaţiei Bate Şaua, găseşti materiale informative gratuite şi oameni care ar fi bucuroşi să-i explice copilului tău ce e bine şi ce nu atunci cînd este cu bicla în trafic.

4. Exersează

Teoria rămîne teorie, aşa că ieşi pe drum cu bicicleta, alături de copilul tău. Este bine să mergi în spatele lui, ca să aibă încredere în el dar şi să se simtă în siguranţă. Dacă sunt doi adulţi, este bine să meargă unul în faţă şi unul în spate.

5. Distrează-te şi distrează-ţi copilul

Începe cu tururi scurte şi măreşte treptat distanţa. Creează o atmosferă veselă. Ar fi bine ca aceste plimbări să fie făcute în vacanţă, cînd traficul e mai lejer şi cînd copilul are destul timp de pregătire pentru începerea şcolii.

6. Găseşte-i parteneri de pedalare

Întreabă prin vecini dacă mai sunt şi alţi copii care merg la şcoală cu bicicleta şi împrieteneşte-i cu al tău. Mersul cu bicicleta în grup are o componentă puternică de socializare.

7. Implică şcoala

În România este foarte greu să ceri fonduri pentru aşa ceva, dar poate găseşti un profesor mai deschis la minte în şcoală, care să-i îndemne şi pe alţi copii să facă acelaşi lucru. Un pas mic ar fi instalarea unui rastel în curtea şcolii.

9 replies on “Lasă-ţi copilul cu bicicleta la şcoală”

Vise la noi in RO, se vor fura bicicletele pentru ca nu exista ceva pazit sau camera unde sa nu se poata intra, sau ceva pe baza de cartela unde sa poti intra si debloca doar bicla care iti apartine….am vazut ce inseamna bicicleta pentru cei din vest.
Un rastel de biciclete este suficient intr-o tara civilizata aici tiganii iti fura orice si noi stam si ne uitam “ce bine ca nu este a mea”. Ce sa faca ala mic cand tiganusul ii arde una si ii ia bicicleta iar ceilalti se uita si pun fete lungi.
Vise…Vise…
Un copil singur pe bicicleta nu are ce cauta la noi in oras fara supraveghere. Eu i-as merge in spate o perioada, sa dea d-zeu sa faca greseala sa mi-l opreasca ca il joc in picioare.

Mda… nu e numai drobul de sare.
Din egzperiența personală:
Locuim într-o zonă ciudată – a extremelor; de la fereastră se văd case/vile mega-utilate și undeva printre blocuri o școală unde e o țigănie cruntă (nu mă feresc de termen). Asta ar fi cea mai aproape dar e exclusă din start. Ok, hai să vedem ce mai e prin zonă: păi următoarea ar fi o școală de mega-fițe (naaaah! nici nu mă gîndesc) și ceva mai încolo una mai așa-și-așa (cu accentul mai spre fiță totuși)
Asta ar fi la 1,5km distanță cf. bikemap. Fără acces la mijloace de transport în comun. Deci cam 20-25 min de mers pe jos.
Dar în familie sînt 3 biciclete :) (n.b. fi-mea are 12 ani, merge deja de 4 ani pe bicicletă)
Boon, hai să vedem:
Io plec dimineața devreme la birou. Deci io “nu se pune”. Din fericire soția are un job care-i permite să stea acasă. Și o duce ea pe fată la școală. Care are rastel de biciclete. Care e fix lîngă ghereta de la intrare unde sînt badigarzii/cerberii. Săracii însă sînt copleșiți de violența/agresivitatea copchiilor. Și împortiva căreia nu pot face nimic, pt. că – nu-i așa? am evoluat, nu mai trebuie să dăm na-na la copchii pt. că încălcăm drepturili omului* (paranteză: străduța e cu sens unic, da’ părintele cool/jmeker oprește fix în fața intrării, pune avariile și “depune” odrasla)
Am vorbit cu oamenii. Sînt depășiți de situație. Și ne-au sfătuit să nu lăsăm bicicleta fetei în rastel pt. că nu pot fi 100% cu ochii pe ea. Asta înseamnă zgîrieturi, umblat la shiftere, etc…
Chestie verificată de soție (și uneori și de mine – atunci cînd apuc să ajung călare acolo), care stătea la 2m de ea, iar bezmeticii n-aveau nicio reținere în a pune mîna pe ceva care NU LE APARȚINE.
Soluția? (care nu știu cît o să mai țină)
Mers ca la Amsterdam :)) (fi-mea în fund pe portbagaj pe bicla nevestii)

* Acu vreo 5-6 luni citeam pe undeva un studiu vizavi de faptul că societatea din UK e prea permisivă în ce privește educația copiilor.
Zilele astea avem o confirmare:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-9751499-audio-interviu-bbc-radio-4-huligani-din-manchester-facem-asta-fiecare-pana-cand-vom-prinsi-vezi-care-sunt-motivatiile-vandalilor.htm?cfnl=

Citez:
* o alta motivatie sunt familiile lor care nu au putere sa-i potoleasca: “Am vorbit cu cineva din familie. Mi-a spus sa ma duc acasa, ca am probleme. I-am spus nu si pur si simplu am inchis telefonul. Familia nu poate sa ajunga in oras, nu poate sa ma prinda si, atunci cand voi ajunge acasa, nu mi se va intampla nimic, nu voi fi pedepsit sau certat. Poate ca voi fi certat dar asta va fi totul, voi trai cu asta si voi continua sa o fac.

Banuiesc ca este vorba despre copiii de peste 14 ani (adica de liceu). Potrivit codului rutier, cei sub 14 ani nu au voie cu bicicleta pe drumurile publice, nu? Oricum, prin bucuresti e periculos si pentru adulti cu bicicleta.

Pentru unii adulţi e periculos şi să aibă copii, dar asta e altă discuţie.

Am facut acum 7 ani de mers cu bicicleta prin Bucuresti.

Iti spun sigur ca e mai ok decat cu masina si e la fel de periculois ca orice altceva faci in Bucuresti(pe care o folosesc mai ales cand plec din oras) .

Daca nu crezi, te invit sa participi la intalnirile de pedalare facute de mai multi organizatori.

pentru unii copii este periculos faptul ca au parinti… :) sau, cu alte cuvinte, unora dintre adulti ar trebui sa le fie interzis sa aiba copii.

Uriaşa eroare care se tot menţine artificial este compararea comportamentului balcanic cu cel nord-european civilizat. Noi nu avem o mişcare biciclistă reală ci mai degrabă o chestie mondenă de moment, e bine să fi vazut că pedalezi cateva minute prin parc ! Va trece curând şi acest hobby, vom vedea atârnate prin balcoane multe biciclete. Românul nu are cultul pasiunii pentru ceva, se va plictisi repede şi se va apuca de altă activitate cu mai mic efort. Pe şoselele patriei întâlnesc de ani buni tot cam aceiaşi biciclişti, prea puţine feţe noi.

Comments are closed.