Categories
Foto

FOTO Și Malmö are bicicliști

Cîteva idei disparate despre bicicliștii din Malmö, rastelurile lor, lipsa grijii pentru siguranța bicicletei și modul în care ei sunt respectații de aleșii lor. Plus poze.

Parcarea pentru biciclete vizavi de gara centrală a orașului Malmö pare pustie. Sunt doar cîteva biciclete așezate frumos în rasteluri. Este dimineață și nici pe străzi nu e aproape nimeni. Dar dacă te apropii de rasteluri, descoperi secretul: degeaba legi bicicleta de ele, țeava din față nu este continuă!

De altfel, suedezii și danezii nu sunt foarte preocupați de securitatea bicicletelor lor. Oamenii au acolo venituri mari și educație, deci furturile sunt rare. Le vezi bicicletele pe stradă, blocate doar cu antifurtul de la roata din spate, sau cu un lanț de șufă subțirel, care are ar face orice bucureștean biciclist să zîmbească.

Pistele largi și toleranța șoferilor fac din Malmö un oraș velo-prietenos. De multe ori am fost în autobuzul care se mișca încetișor în spatele unui biciclist. Era frig, dar ei sunt obișnuiți cu vremea asta și pedalează îmbrăcați ca de toamnă, ascultînd muzică la căști.

Mi-au plăcut momentele cînd pleca o ceată de bicicliști de la semaforul ce tocmai se făcuse verde. Ca un stol de rîndunele grăbite să străbată zările. Numai că aici zările sunt reprezentate de un oraș în care bicicliștii sunt respectați. Ca în Copenhaga, ca în Amsterdam, ca în Paris, ca în Europa. Ca în… București?

Dacă aveți timp, mai citiți:
Bicicletele daneze ne obstrucționează vederea
O zi în Malmö, la pas și în autobuz

2 replies on “FOTO Și Malmö are bicicliști”

Si mie imi plac pistele si toate facilitatile pentru biciclisti in Copenhaga. M-a amuzat foarte tare un suport pentru mentinerea echilibrului pe care l-au amplasat intr-o intersectie foarte mare pe marginea trotuarului, chiar langa pista de biciclete. Pe suport era scris: Draga biciclistule, iti multumim ca ai ales sa pedalezi! :) Cum sa nu iti vina sa infrunti vant si ploaie pe bicicleta!

Legat de securitate, am comentat si pe facebook… se fura si aici ca peste tot! Imi e tare dor de bicicleta mea, adusa din Romania, pe care mi-au furat-o din parcarea de biciclete de langa sala de sport… si de cea a sotului pe care au furat-o din fata casei intr-o seara.

Orice sistem antifurt poate fi spart si este spart. Toti colegii si prietenii de aici sunt la a 3-a sau a 4-a bicicleta in cativa ani. Asa ca, decat sa investesti in sisteme antifurt, ei investesc in asigurare. Isi asigura bicicleta in momentul in care o cumpara. E o investitie mai sigura! :)

Cand mai treceti pe aici (Copenhaga) dati-mi de stire. Mi-ar face mare placere sa va revad (in afara orelor de curs de la Jurnalism) :). Numai bine si la cat mai multe biciclete!

Furturile de biciclete sunt comune doar printre studenti, din cate stiu :) Daca intr-o zi observi ca bicla nu mai e unde ai lasat-o, nu e bai. Poti lua alta, iar posesorul ei “completeaza” de la altcineva si tot asa. E un cerc vicios, dar fara suparare.

Imi povestea un student din Copenhaga ca l-a oprit Politia intr-o zi si ii era teama sa nu-l aresteze, pentru ca tocmai furase o bicla care sa ii inlocuiasca propria bicla furata. De fapt, politistii il oprisera pentru ca depasise limita de viteza :)

Comments are closed.