Categories
Foto

FOTO Bicicletele nordului, aceste himere urbane

Mare lucru nu prea este de adăugat la aceste galerii foto. Doar că ele exprimă normalitatea orașului modern și un anumit spirit european care însă nu se regăsește în toate orașele din țările membre ale UE.

Mare lucru nu prea este de adăugat la aceste galerii foto. Doar că ele exprimă normalitatea orașului modern și un anumit spirit european care însă nu se regăsește în toate orașele din țările membre ale UE.

Vă reamintesc galeria foto cu imagini de la Malmö:

Plusez cu o galerie de la Copenhaga:

Și mai aveți răbdare și pentru galeria de la Stockholm și Uppsala:

Să nu vezi biciclete la tot pasul în țările nordice ar fi imposibil. Să nu vezi cum tatăl sau mama pedalează cu micuțul plasat în scaunul special pe bicicletă ar însemna o eroare în matrice. Să nu te claxoneze un biciclist zîmbitor atunci cînd mergi pe pista lui în loc de trotuarul tău ar fi ciudat.

4 replies on “FOTO Bicicletele nordului, aceste himere urbane”

Dintr-o simpla vizualizare este clara diferenta de mentalitate, gradul de civilizatie, de comportament fata de plaiurile mioritico-balcanice !
Toate-s bune, dar sincer nu pricep de ce acesti cetateni-biclari cu venituri de 30-40 de ori mai mari ca ale romanasilor nu circula pe carboane” echipate cu ultima generatie de componente cum este pe la noi, biciclete de 2-3000 de euro ! (recunosc ca am si eu o cursiera S-Hand de 700 euroi).
La aceste natii nordice se “aplica” dupa cum vedem alt sistem : circula aproape toti si permanent cu bicle ieftine, la noi circula cativa, doar in “vechend”, eventual se fac cateva ture prin parc ca sa vada lumea ce bicle de varf avem !

Nu-și iau biciclete scumpe pentru că, pentru ei, bicicleta este un mijloc de transport, nu un simbol al statutului social. Avînd salarii bune și educație, își canalizează eforturile spre creații intelectuale sau produse ale muncii lor, în domeniile lor de expertiză.

Românii au venit în democrație cu o moștenire de mentalitate și obiceiuri comuniste. În plus, se acumulase frustrare din cauză că nu ne puteam permite anumite obiecte “occidentale”, precum bicicletele din carbon. Acum ele sunt pentru noi simboluri ale unui statut social la care aspirăm (se știe că mulți dintre noi suferim de foame ca să ne putem cumpăra o bicicletă bună).

Sper că e un răspuns cît de cît clar.

Corect George ai mare dreptate. Romanii (nu generalizez) mai au mult pana sa ajunga macar aproape de nivelul lor.Chiar ma intrebam de ce asa o mare diferenta de mentalitate.

Din cauză că învățămîntul în România e subfinanțat.

Comments are closed.