Anul trecut, Simcute mi-a atras atenția asupra un proiect pe Kickstarter. Era vorba despre o serie de trei volume de fotografii cu bicicliști din Africa de Sud. Inițiatorii proiectului Bicycle Portraits, Stan Engelbrecht și Nic Grobler voiau să investigheze cultura velo din țară și să vadă de ce nu există prea mulți navetiști pe două roți.

Ceea ce a pornit ca hobby a devenit proiect care necesita finanțare și aici a intrat în acțiune Kickstarter, un site de promovare a ideilor inovatoare, pe care utilizatorii le pot sprijini prin donații. Pentru primul volum s-au strîns 16.000 de dolari, pentru al doilea 9.000 și al treilea a atras alte 16.000 de dolari. Banii au fost folosiți de cei doi pentru a-și finanța călătoria prin țară și costurile imprimării și expedierii coletelor.

Am primit cu mare întîrziere Bicycle Portraits, dar a meritat. Sunt trei volume de colecție, destul de bine realizate grafic, care pot fi răsfoite oricînd. Sunt povești ale bicicliștilor dintr-o țară pe care o considerăm exotică. Citindu-le, îți vei da seama cît de mult înseamnă o bicicletă pentru unii oameni. Vei vedea că munca acolo înseamnă efort și strîns din dinți. Vei constata cît de fade sunt discuțiile noastre despre ce șa să ne alegem sau ce tip de frîne să aibă viitoarea noastră bicicletă.

În Bicycle Portraits, povestea este pe pagină stîngă și fotografia pe pagina dreaptă. Ele se îmbină excelent, mărturiile bicicliștilor africane sunt surprinzătoare. Este o lectură foarte potrivită pentru o vară toridă ca a noastră, dar și o ocazie să reflectăm asupra faptului că planeta este mare, poveștile umane sunt diverse, dar bicicleta este una singură și ne unește.

Detalii:
Site-ul oficial
Pagina de Facebook

Imaginile sunt reproduse cu permisiunea autorilor.