Categories
Evenimente Video

VIDEO Cicloteque este şi în Drumul Taberei

Cicloteque nu se potoleşte: au deschis un nou centru de închirieri în Parcul Drumul Taberei şi vor deschide încă unul în Parcul Titan. Lansare cu parada modei pentru bărbaţi, pe biciclete, evident.

Drumul Taberei este un cartier plin de biciclişti. În multele locuri în care am stat acolo am văzut oameni pe două roţi şi tot timpul observam biciclete legate de stîlpi sau la parterul blocurilor.

Gestul celor de la Cicloteque este deci firesc. În prezenţa unor autorităţi centrale şi locale şi a unor vedete de carton, centrul s-a lansat în Parcul Drumul Taberei, în 29 iunie, printr-o paradă a modei cu îmbrăcăminte creată de Adina Buzatu.

Aflăm de pe blog-ul Cicloteque:

Designerul Adina Buzatu a conceput ţinutele special în ideea de a arăta că oamenii pot adopta orice fel de stil vestimentar, nu doar sport, atunci când se deplasează pe două roţi. Parada la 4 ace pe 2 roţi a demonstrat că bicicliştii se pot îmbrăca fie casual, fie elegant sau business, în funcţie de rigorile profesionale la care se raportează.

A fost interesant faptul că, în afară de mine şi Iulian, nimeni nu a mai venit cu bicicleta la eveniment. Săptămîna viitoare se va lansa un nou centru în Parcul Titan şi cred că astfel Cicloteque a cam acoperit parcurile din Bucureşti.

Foto: Mai mult verde Facebook

5 replies on “VIDEO Cicloteque este şi în Drumul Taberei”

Hai că asta-i tare: “cu sprijinul primăriei sectorului 6” !!!

Cu ce naiba i-a sprijinit primăria ? Poate cu haitele de cîini de care-i plin parcul. Fii-mea a fost atacată (pe bicicletă fiind) de cîini acolo în parc, iar în ultimul timp aproape zilnic am incidente cu haitele din același parc prin care sau pe lîngă care trec (cu bicicleta) în drum spre și dinspre serviciu.

Încă o dată : care naiba e “SPRIJINUL” ? Nu am văzut SPRIJIN REAL din partea nici unei primării pentru încurajarea mersului pe biciletă în tot Bucureștiul. Nici nu știu dacă închirierea e ceva foarte în regulă, că mulți din cei care se urcă pe bicle închiriate abia se țin pe ele. Pe de o parte, unii sînt de-a dreptul aiuriți, iar de cealaltă parte biclele alea sînt niște calamități ce amenință în primul rînd siguranța ăluia de o încalecă, iar apoi și pe a celorlalți. Pe fii-mea cea mică a trîntit-o (cu urmări moderate, din fericire, nimic grav, dar se putea și mai rău) în parcul Izvor o tanti pe o biclă închiriată care abia se ținea în șa și pe roți, venindu-i copilului din spate pe un ditamai trotuarul de lat.

Eu văd în toată chestia asta doar PARADA sau, mai bine zis, un teatru prost.

Sprijinul este evident: aprobări, spaţiu, pază etc. Şi pe mine m-au muşcat cîinii, dar nu-i urăsc. Nu putem ridica experienţa mea şi pe cea a fiicei tale la rang de generalizare.

Cît despre biciclete, nu ştiu ce vrei să zici. Poate fi din cauză că acei oameni pedalează rar şi n-au abilitatea unui biciclist experimentat? Şi în parc trebuie să fim atenţi şi toleranţi dar sunt de acord că nu prea ai ce căuta cu bicla în parc, ci pe stradă.

Nu-i vorba despre a urî sau nu cîinii sau alte animale. Nici eu nu urăsc cîinii, dar nici urșii sau viperele. Dar nici nu vreau să văd un oraș plin de animale sălbăticite care pun în pericol viața oamenilor. În București au fost atîtea drame din cauza cîinilor vagabonzi – în decursul anilor exemplele s-au adunat destule. Într-o țară civilizată așa ceva nu este de imaginat. În țările în care orașele chiar au primării.

Nu cred că olandezii sau alții ar accepta să fie atacați de haite de cîini cînd merg cu bicicleta, cu atît mai mult mușcați. Nu este ceva normal. Sau este, dar doar la noi.

Hari, nici meningita sau SIDA nu au o răspîndire “generală”, nici gripa aviară și cu atît mai puțin cea porcină de care s-au speriat atîția. Dar sînt lucruri pe care societățile civilizate le combat.

La noi nu văd nimic altceva decît prefăcătorie generalizată, iar subiectul (bi)ciclismului urban nu face excepție. Nici un fel de efort, cît de mic pentru asigurarea unei securități chiar și relative pentru mersul pe bicicletă. “Pistele” sînt o rușine inimaginabilă. Haitele de cîini care stăpînesc orașul sînt scene care îi uluiesc pe concetățenii noștri europeni. La fel și circulația bezmetică a mașinilor.

De făcut ceva, orice (un început măcar de infrastructură reală, măcar o inițiativă la nivelul educației rutiere), nu se face. Dar toată lumea taie panglici.

“Hainele cele noi ale împăratului” este principul care guvernează societatea noastră. Cultul nimicului, împăunarea cu nimic, aplauzele pentru nimic, sau fleacul care devine cucerire nemaicvăzută.

Iar caraghioslîcul ăla din parcul Dr. Taberei ar fi avut un dram cît de mic de credibilitate dacă ar fi fost și cîțiva bicilciști printre vedetele de mucava.

La Sibiu neamțu a mers cu bicicleta pe noile amenajări (bune sau proaste, dar măcar sînt și pot fi îmbunătățite în timp). Oprescu (sau măcar un primar de sector) cînd va face așa ceva în București ? Sau îi e frică să nu-l calce vreun jeep ? Cît de caragialesc e totul : “ori toți să trăim (la volan), ori toți să muriți (pe bicicletă)”.

Dsspre închirierea bicicletelor, ziceam printre rînduri că cei care le iau și se urcă pe ele fără ca măcar să aibă habar la ce folosește un ghidon ar trebui să se ducă în locuri mai libere și să încerce să învețe, să exerseze. Și abia apoi să facă slalom printre copii. În plus, ziceam și de starea jalnică a biclelor ălora, greu de urnit și de stăpînit, greu de oprit. Mi se pare o iresponsabilitate să închiriezi bicilete care nu întrunesc niște cerințe minime de manevrabilitate pentru un oraș îmbîcsit cum e Burcureștiul și îi pun în pericol atît pe cei care le folosesc, cît și pe cei din jur.

Ai dreptate cu multe lucruri pe care le spui, dar eu am învăţat că cel mai mult ţine de cetăţeni să schimbe ceva. Asta am auzit şi citit că s-a întîmplat prin alte oraşe cu probleme similare. Acolo, cetăţenii au votat în cunoştinţă de cauză, apoi i-au presat pe aleşi să se ţină de treabă: asociaţii, grupuri, petiţii, audienţe, mailuri, telefoane. Totul constant şi metodic, ca picătura chinezească.

N-au fost invitaţi biciclişti poate pentru că ei oricum au biciclete. Cei care nu au erau acolo şi închiriau deja de la centru. Plus că aşa funcţionează televiziunea: vine la eveniment dacă i se promite circ.

Comments are closed.