Acesta este un articol mai lung, cu accente filozofice, dar care, la sfîrşit, conţine bunătăţi multimedia şi link-uri interesante, inclusiv spre reacţii despre Ciclopromenada nocturnă 2 şi fotografii de la eveniment .

george03

Foto: Andrei Pungovschi, Mediafax Foto

Preambul

Este al doilea an în care merg cu bicicleta în Bucureşti şi devine tot mai uşor. Lipsa pedalării în perioada liceu-2008 parcă nici nu se observă. Cînd îmi place ceva, vreau să împărtăşesc celorlalţi şi să-i conving să încerce şi ei.

Ideea Ciclopromenadei nocturne mi-a venit într-o noapte cînd am făcut un traseu pe două roţi. Numai taxiuri pe stradă, cîţiva cîini înceţi, răcoare… M-am gîndit că poate vor şi alţii să încerce o tură cu bicicleta la ora aia şi aşa am organizat prima ediţie, cu plecarea la ora 3. Mi-am dat însă seama că e tîrziu pentru unii, aşa că a doua ediţie a fost la ora 1.30.

De ce fac asta?

Pentru plăcerea folosirii bicicletei, chiar şi în Bucureşti. Pentru că este un obicei urban modern, mainstream în Europa dar oropsit în România. Tindem spre acea normalitate mult discutată, care include şi ceea ce francezii numesc joie de vivre . Iar cînd pedalezi alături de oameni care-ţi împărtăşesc ideile, care-ţi pot fi prieteni, nu poate fi decît şi mai frumos.

Noaptea, Bucureştiul e altfel. Evident, există unele pericole, dar nu mai multe decît în timpul zilei. Dar bucureştenii pietoni, piţi-urile din taxiurile ce merg spre cluburi, cocalarii care fac curse auto în centru sub protecţia poliţiei, autorităţile, toţi trebuie să se obişnuiască cu noi. Folosirea bicicletei este permisă de lege, chiar şi în acest oraş dominat de automobile şi unde nu există trotuare.

Ce urmăresc de fapt?

Cei care au venit la cele două ciclopromenade ştiu că vreau să fondez un partid al bicicliştilor, să fiu propulsat ca lider şi să candidez la preşedinţie. Am înţeles însă că-mi trebuie multe semnături, mulţi bani şi multă slugărnicie. Aşa că, pînă atunci, m-am gîndit să nu urmăresc decît adunarea oamenilor care mai dau şi la pedalele bicicletei, nu doar apasă pe cele ale maşinii.

Plimbări de plăcere, un suc la terasă, o discuţie interesantă cu cel de alături, schimb de contacte. Oameni, deci.

george02

Foto: Andrei Pungovschi, Mediafax Foto

„Da, dar noi facem asta de mult…”

Da, dar faceţi pentru bicicliştii de performanţă, organizaţi excursii cu MTB pe munţi, alergaţi pe distanţe lungi. Eu mă adresez bicicliştilor amatori, celor care închiriază uneori o biclă de dragul de a vedea şi altceva pe drum decît se vede din autobuz, celor care beau o bere la terasă şi dau la pedale cuminţi, respectînd cît de cît legea, celor care nu ştiu ce e Electra dar apreciază una cînd o văd, celor care işi iau biclă din Cora şi zîmbesc cînd pedalează prin Herăstrău etc.

N-am asociaţie, n-am echipament de Turul Franţei, nu ştiu să demontez complet o bicicletă, nu îndur foarte multe zeci de kilometri pe zi. Dar îmi place pe două roţi şi particip şi la alte evenimente asemănătoare, zîmbind, bucurîndu-mă, încurajînd prietenii să mi se alăture. Cu toleranţă şi voioşie.

Voi mai organiza ciclopromenada?

Aş mai face măcar o ediţie pînă vine frigul, dar sigur vor fi schimbări importante. Am nevoie de ajutorul vostru şi de aceea vă mulţumesc pentru comentariile anterioare şi le primesc cu plăcere şi pe cele viitoare. De acolo vor ieşi idei bune pentru Ciclopromenada nocturnă 3 .

Vreau să comunicăm mai mult şi, cine ştie, poate la toamnă voi avea timp să fac ceva consistent şi pe bicla.ro, pentru noi toţi.

terasa

Foto: Victor Popescu

LINK-URI

Cine a anunţat Ciclopromenada nocturnă

Iată ce am adunat eu. Le mulţumesc, evident, tuturor şi-i rog să mă sprijine şi la ediţia a 3-a. Listele le actualizez permanent. Mulţumesc din nou centrului de închirieri Cicloteque pentru că a ţinut deschis pînă la ora două şi ne-a dat biciclete la un preţ foarte mic.

BLOGURI

Gabriel Solomon
Titus
Charity Gift
Mai mult verde
Velobello
Adrian Ciubotaru
Alex Burlacu
Vulupe
Zgubiliticon
Matei
Radu Panciuc
5teps
Bikepress
Presa în blugi
România pozitivă

PRESA ONLINE

România liberă
Adevărul
Green Report
Metropotam
Time Out

Stop Co2

Sport Local

Lume bună

PRESA TRADIŢIONALĂ

Adevărul de seară:

ads_ciclopr2

Radio Guerrilla:

[audio:guerrilla_ciclopro2.mp3|autostart=no]

FORUMURI

Ciclism amatori
Dirt Bike
Ciclism

Cine a scris după Ciclopromenada nocturnă 2

Andlclb

Alex Burlacu

Iulia

Presa în blugi

Castleless

Gabriel Solomon

Sport.ro (au uitat să precizeze sursa foto – Andrei Pungovschi, Mediafax Foto)

Calmbomb

Titus (n-a ajuns, din cauza unei pene la biclă, dar tot povesteşte interesant)

Cătălin Dimofte (acces pentru membrii grupului de discuţii BateŞaua)

România pozitivă

5teps

Radu Panciuc

Florin Ghindă (doar o poză, cred că ştie el că valorează cît 1.000 de cuvinte)

Anna Pope (sau Cinnamon Anna)

Bogdan Antohe

Vulupe

Fotografii de la Ciclopromenada nocturnă 2

Andrei Pungovschi (Mediafax Foto)

Mădălin Bosînceanu

Liviu Popa

Andlclb

Radu Adam (acces pentru membrii grupului de discuţii BateŞaua)

Anna Pope

Bogdan Antohe

Bikepress

Colecţii unde puteţi contribui

Flickr

Favit

Video

Plecarea – Victor Popescu:

Montaj făcut de mine:

Întîlnirea – Presa în blugi:

Casa Presei Libere – Presa în blugi: