malay_biciclete

Am dat peste această poveste întîmplător cînd, într-un moment de respiro, am văzut cîteva secvenţe dintr-un documentar de la National Geographic. Nu sunt pasionat de poveşti din război şi nici nu citesc Sven Hassel, dar această campanie din cadrul celui de-al doilea război mondial este un exemplu al modului în care bicicleta poate deveni, la nevoie, armă de luptă.

Invazia peninsulei Malaya de către japonezi (decembrie 1941 – februarie 1942), în cadrul campaniei care a culminat cu cucerirea Singaporelui, este mai puţin cunoscută dar analizată din punct de vedere tactic de şcolile militare. Generalul Tomoyuki Yamashita conducea Armata a 25-a şi a reuşit să pună stăpînire pe Malaya în doar 70 de zile.

Printre alte strategii şi tactici folosite, Yamashita a decis să-i echipeze pe soldaţi cu biciclete după debarcarea din 8 decembrie 1941.

Unii soldaţi au pedalat încărcaţi cu armament şi restul dotării, în timp ce britanicii conduşi de generalul Arthur Percival se deplasau pe jos sau pe cai. Restul soldaţilor japonezi s-a putut deplasa mai uşor pe jos, fără zecile de kilograme de arme şi echipamente.

malay_model-800x600

Deşi britanicii distruseseră podurile după retragere, japonezii au avansat conducîndu-şi bicicletele pe marginea rîurilor, ducîndu-le în spate sau trecîndu-le pe buşteni doborîţi în apă sau susţinuţi pe umeri de inginerii din batalion.

Mai mult, bicicletele le-au dat englezilor impresia că-i aşteaptă un mare pericol: japonezii le scoteau cauciucurile sparte şi le conduceau pe jantă. Zgomotul produs de roţi pe pietre dădea impresia de apropiere a unui număr mare de tancuri!
Britanicii n-au rezistat. Au fost conduşi treptat spre drumuri nepavate şi spre junglă şi au fost obligaţi să se predea.

Japonezii au mai aplica metoda transportului soldaţilor pe biciclete şi în Java şi a existat o tradiţie a infanteriei pe biciclete atît pe timp de pace cît şi în conflicte militare.

Este în continuare un exemplu de victorie specifică armatei japoneze: rapidă şi obţinută şi prin psihologie, nu numai prin arme. A fost un bicycle blitzkrieg, cum ar spune englezii.

Sursă de documentare: iBiblio
Despre infanteria pe două roţi: Wikipedia
Foto: Abu Imir’s Whinging
Clip la Youtube despre invazia peninsulei (de la 2:32 apar bicicletele)