Categories
Multimedia Video

Învăţături spre folosul bicicliştilor urbani amatori

“Spatele drept, privirea în faţă!”, ar fi un sfat dacă ai fi student la Academia Militară. Dar cînd pedalezi, sfatul suprem ar fi: “Relaxează-te, oraşul e al tău!”. Din învăţăturile unui amator biciclist urban către semenii săi, în cele de urmează.

Azi am fost baci pentru Radio România Actualităţi. Ştiţi deja despre emisiunea Obiectiv România şi campania lor frumoasă de sprijinire a mersului pe bicicletă, în cadrul căreia mi-au mai surprins ei vocea pe hard-disk cu ocazia Ciclopromenadei nocturne 2010.

Ei bine, azi m-au sunat iar să intru în direct, subiectul fiind siguranţa în trafic. Păi da, pentru asta dăm la pedale acum: ca să iasă frica din biciclistul urban, ca să-şi ia la purtare spray-ul cu piper biciclista urbană, ca să iasă copiii cu părinţii lor cu tot, numai să iasă! Străzile să le umplem, veselia să o răspîndim, la serviciu mai repede să ajungem.

Căci am făcut vreo 30 de minute din Sălăjan la Leu. Cam mult, dar e din cauză că m-a ţinut un vecin de vorbă şi am întîlnit nişte babuşti pe trotuarul pre-stradă.

Ia vedeţi acest clip, deoarece e plin de învăţăminte:

Iar dacă nu şi nu, vă dau şi audio, suava-mi voce înregistrată de RRA să răsune în bunele voastre sisteme 5.1 sau ce-aţi mai găsit prin casă:

[audio:rra_sfaturi.mp3]

Iaca, aşa e de simplu: mergi la magazin sau închiriezi de la frumoasele centre, te sui în şa, îi dai bice şi vezi oraşul altfel din şa!

Foto deschidere: Simcute

22 replies on “Învăţături spre folosul bicicliştilor urbani amatori”

Mulţumesc pentru aprecieri! Am 300 de vizualizări la Youtube pînă acum, şi datorită ţie.

Clipul ăsta-mi provoacă palpitații. E ca și cum ai juca un joc video cu obstacole, în stil super mario :-) utile, néanmoins.

Aşa pare din cauza locului unde e camera. Nu sunt toate lucrurile aşa de apropiate în realitate şi chiar era loc printre maşini, acolo unde am trecut printre ele.

soferul de pe loganul IF 75 AMV a uitat sa dea semnal dreapta… enervanti rau acesti soferi !!

Ştiu, se întîmplă des, de aia merg încet în intersecţie şi sunt pregătit pentru lipsa şoferilor de educaţie sau îndemînare la volan.

Foarte folositor filmuletul. Am mai invatat ceva, cum sa ma incadrez cand fac stanga. Asa cadru didactic as fi vrut si eu sa am. Toata stima

Cu plăcere, dar asta cu făcutul la stînga trebuia să o ştii, că eşti biciclist vechi :-)

Intrebare: ai folosit o camera foto normala care poate face si filme sau una speciala? unde ai avut pusa camera ?

Am mai vazut la unii oameni si vreau sa-mi confectionez si eu un sistem home-made cu un trepied ieftin prins cu scotch de partea de sus a furcii (head-set parca se cheama).

E o cameră Oregon Scientific rezistentă la şocuri şi ermetică. E montată pe ghidon, dar uneori o ţin în mînă şi mai filmez.

Exista mini trepiede tip menghina (chiar si fabricate in romania IOR) sau GorillaPod Joby (minitrepied cu picioare flexibile) pentru prinderea pe furca sau ghidon.

Ştiu că există, dar a mea stă pe un inel care era în cutia camerei cînd am cumpărat-o, n-am nevoie de altceva.

Trecerea aia duioasa printre sute de masini pe la fantanile de la Unirii am incercat-o si eu acum 5 ani. Si cand sa intru prntre ele a facut unu brusc dreapta cu botul ca sa vada probabil cat de lunga e coloana in fata. Rezultatul: impact cu saritura peste bicicleta si peste botul lui. Nota 10 pentru saritura, problema e ca atunci aveam coarne la bicicleta si erau prinse cu niste suruburi lungi care ieseau spre mine si care au intrat prin muschii de deasupra genunchilor. Concluzii: e bine sa ai frane bune, sa mergi cu o viteza care sa-ti permita sa franezi in timp util, sa fi foarte atent cand mergi pe langa masinile aflate la stop (se mai deschid si usi), sa ai manusi si niste plasturi la tine.

Dacă te uiţi cu atenţie, vei vedea că maşinile din dreapta mea sunt parcate, iar cele din stînga nu aveau cum să facă la dreapta. Mereu merg cu atenţie, cu mîinile pe frîne şi am mănuşi. De plasturi încă n-am avut nevoie, dar casca tot o port.

La mine o masina din stanga a facut dreapta (logic) pentru ca atunci se pregatea sa se opreasca in coloana si sa gandit sa mai faca o manevra scurta si prostesca. De la masinile din dreapta poti sa iei doar portiere. Oricum vad ca tu mergi incet si prudent.

Comments are closed.