Curate, frumoase, cu logo-ul companiei, bicicletele aşteaptă cuminţi în rastelurile din faţa sediilor companiilor Orange şi Raiffeisen Bank. Seara sunt mai puţine, dimineaţa rastelul e din nou plin. În weekend sunt plecate multe dintre ele. Unde se duc aceste biciclete cînd se duc?

Ei bine, am aflat că se duc la angajaţii celor două firme. Programul „Biciclete cu cravată” este realizat cu sprijinul asociaţiei Green Revolution şi presupune punerea la dispoziţie a unor biciclete angajaţilor care doresc să şi ajungă la serviciu şi acasă, nu numai să stea în trafic în conserva metalică numită automobil.

Bicicletele galbene de la Raiffeisen

Banca a primit solicitări de la angajaţi, ei au dat semnale că ar dori să vină la serviciu cu bicicleta.

Suntem o corporaţie cu angajaţi a căror activitate se desfăşoară la birou, în faţa calculatorului, sau la volan, prin ţară, între agenţii, sau desigur, căutând un loc de parcare prin Bucureşti. Ce am putea face pentru a contracara efectele acestui stil de viaţă? Am susţine mijloace alternative de transport şi am alege o variantă accesibilă de a face mişcare, toate într-un singur obiect: bicicleta. (Suzana Csizsek de la Raiffeisen Bank)

În prima fază, s-au instalat rastele (în urmă cu un an), iar faza a doua a constat în punerea la dispoziţie a 15 biciclete.

Într-o lună am înregistrat aproximativ 200 de utilizări iar colegii s-au arătat deosebit de încântaţi de idee şi îşi dorec să extindem proiectul şi în celelalte sedii. (Csizsek)

Bicicletele portocalii de la Orange

Şi bicicletele de la Orange pot fi folosite de angajaţi pentru a merge în parc, la întîlniri de afaceri, pentru a se plimba în pauza de masă. Bicicletele care se împrumută de luni până joi trebuie returnate în aceeaşi zi, iar cele care se împrumută vineri vor fi aduse înapoi luni dimineaţa.

De la lansarea din 21 mai 2010, 121 de angajaţi au împrumutat biciclete, o dată sau de mai multe ori. Deocamdată, proiectul este în faza de pilot, ne gândim să-l extindem şi la alte sedii, în funcţie de rezultate. (Cătălina Pîslaru de la Orange)

În curînd, la ING

Livia Cimpoeru de la Green Report a anunţat că programul „Biciclete cu cravată” va fi extins şi la ING Asigurări de Viaţă, din 11 iunie. La această companie, vor fi 20 de biciclete la dispoziţia angajaţilor.

Vrem să punem presiune asupra autorităţilor care zic că, din punct de vedere statistic, ponderea bicicliştilor în București este neglijabilă şi să arătăm că bicicleta este un mijloc de transport alternativ cu foarte multe beneficii. (Raluca Fişer, preşedinta Asociaţiei Green Revolution)

Iniţiativă bună, nu-i aşa? Sunt sigur că programul va fi extins şi la alte companii. Nu trebuie să aşteptaţi să vină Green Revolution să facă asta, puteţi face mici presiuni asupra şefilor din compania voastră. În fond, o biclă ajunge la vreo 300 de lei. Plus un rastel şi gata CSR-ul!