Categories
De toate Video

În Belgia: Bicicleta şi moara de vînt

De la Louvain-la-Neuve la Gembloux, Grand-Leez şi Perwez. Unul dintre cele mai frumoase trasee pentru biciclişti trece prin mici sate şi oraşe cochete. Piste pe 85% din traseu, întrerupte numai de dorinţa de a te opri pentru a face poze în locuri istorice sau pur şi simplu frumoase.

Cică mai există 30 de mori de vînt funcţionale în Belgia. Am aflat asta dintr-un pliant de pe avizierul de la moara de vînt Defrenne din Grand-Leez. Era închisă, se vizitează numai duminică, atunci cînd e şi ceai dansant în taverna de alături. Vizavi de moară, un bătrînel în scaun cu rotile veghează neclintirea. Ne priveşte cu atenţie şi pare că vrea să spună ceva. Sau poate doar ni se pare.

Am admirat în linişte moara, ne-am închipuit cum foia lumea în jurul ei în perioada de activitate intensă. Ne-am mirat cît de bine e întreţinută – în fond, e normal, belgienii ţin la istoria şi patrimoniul lor.

După moară, înapoi pe drumul impecabil, spre centrul satului. Vizavi de biserică şi de şcoala comunală, o terasă cu patru mese, din care trei ocupate. E deosebită atmosfera de vară într-un sat minuscul belgian, cu o bere blondă, respectiv de fructe, reci, pe masă.

Pentru a ajunge la Grand-Leez, am trecut prin Gembloux. Un oraş mic, cochet, cu tot ce trebuie, cu cea mai îngustă străduţă găsită în peregrinările mele prin străinătate. Am coborît scările ei, de la biserică, cu paşi mici, cu nostalgia descoperirii. Sper că se vede asta şi în clipul de mai jos.

O vizită a unui cimitir cu eroi din primul şi al doilea război mondial, iată ceva ce nu era trecut în program. Singuri printre pietrele tombale tăcute şi apă rece la un robinet de pe alee.  Apoi unul dintre cele mai line trasee făcute pînă acum în Belgia, cu vaci, găini şi cai la ferme.

Ţinta era Perwez, dar nu ne-a impresionat oraşul cu nimic, aşa că am trecut prin el cu vreo 20 la oră. Pistă pentru biciclişti, la fel ca pe drumul de venire. Atmosferă de lucru, cu tractoare, batoze şi muncitori pe cîmp. Lanuri păzite cu grijă de uriaşi – eolienele atît de răspîndite în această ţară.

Senzaţie de mulţumire la întoarcere, de regret că nu locuiesc aici, de tristeţe că în curînd mă întorc în România, cu luptele ei inutile, cu oamenii înverşunaţi şi neclintirea specifică. Dar mai sunt cîteva zile, cine ştie…