Categories
De toate

STUDIU: Bicicleta le ajută pe femei să slăbească

Primul studiu despre impactul mersului pe bicicletă asupra greutăţii corporale a femeilor a fost publicat de curînd. Verdictul era previzibil, dar acum e demonstrat ştiinţific: bicicleta le face pe femei să slăbească. Detalii ştiinţifice.

S-au făcut multe studii despre relaţia dintre mersul pe jos şi controlul greutăţii. În cazul cercetărilor despre folosirea bicicletei, observaţiile s-au făcut aproape în totalitate pe bărbaţi şi s-au făcut în ţări cu diverse condiţii create bicicliştilor.

Introducere

Greu de conceput, dar nu mulţi cercetători s-au gîndit să studieze modul în care bicicleta le ajută pe femei pentru a scădea în greutate. Cercetarea realizată de Harvard School of Public Health este rezultatul a 16 ani de observaţii pe 18.414 femei aflate în faza de premenopauză.

Pasionaţii şi cei care înţeleg jargonul medical pot citi studiul integral (PDF).

Cîteva concluzii

Numai 39% dintre femeile studiate mergeau pe jos constant şi doar 1,2% dintre ele pedalau mai mult de 30 de minute pe zi. După ce au mărit activitatea fizică cu 30 de minute pe zi între 1989 şi 2005, creşterea în greutate a fost mai mică în cazul celor care mergeau pe jos şi a celor care pedalau.

Chiar şi numai după mărirea timpului de pedalare zilnic cu 5 minute, s-a observat o mică scădere în greutate. Femeile care au stabilit o medie de 4 ore pe săptămînă de pedalare au fost mai puţin susceptibile să se îngraşe la loc.

Figura de mai jos este destul de simplă şi arată cum greutatea variază invers proporţional cu timpul de pedalare zilnic.

Şi iată ce frumos se exprimă medicii care au semnat studiul despre utilizarea bicicletei ca mijloc de transport:

Bicycling could then be an unconscious form of exercise because the trip’s destination, and not the exercise, could be the goal.

Cu toate acestea, numai 0,5% din populaţia SUA face naveta cu bicicleta, în timp ce în Olanda 27% din populaţie face acest lucru.

Doctorul pe bicicletă

Autorul principal al studiului, Walter Wilett, este un biciclist împătimit. Într-un interviu pentru Wicked Local, el spune că trebuie să ne găsim 30 de minute zilnic în program pentru a face mişcare fizică.

I ride my bike to work each day from Cambridgeport to the Harvard Medical area in Boston; it is 14 minutes each way, door to door. That’s actually faster than driving or taking a bus, so it saves time and almost gets me to the 30 minutes a day.

În finalul interviului, dr. Wilett spune că încurajarea mersului pe bicicletă ar trebui să fie prioritate naţională şi că trebuie create condiţii pentru biciclişti, deoarece mulţi oameni nu îndrăznesc să pedaleze pentru că nu se simt în siguranţă pe bicicletă în oraş.

Foto deschidere: Explorer Girls

2 replies on “STUDIU: Bicicleta le ajută pe femei să slăbească”

Subscriu, bicicleta m-a ajutat sa mai dau jos din burtica.Si sa nu ma mai doara atat de tare genunchii (gonartroza). Si sa ma simt LIBERA (in Bucuresti), puternica si curajoasa.Da, curajoasa ! E un mare curaj (asa cred eu) sa iesi in trafic cu bicicleta.
Da, bicicleta este una din cele mai bune prietene (ca sunt f. putine…)si ii multumesc ca ma face atat de fericita.Imi doresc sa pot merge zilnic la plimbare si sper sa pot face asta pana va veni iarna.Miscarea cu bicicleta este cea mai placuta gimnastica pentru mine.Haideti, fetelor, la plimbare ! Bicicleta ne asteapta.

Si eu am inceput sa merg cu bicicleta la munca zilnic de vreo 3 luni, in Bucuresti. Fac aproximativ 35 de minute dus-intors si vreau sa spun ca ma simt foarte bine, am pus muschi pe mine si, ca sa fiu pe subiect, fara sa am grija la ce manac sau sa fac exercitii plictisitoare in casa sau alaturi de alte transpirate. Fizic sunt mult ma bine acum decat inainte cand foloseam transportul in comun(adica mersul pe jos insemna distanta de la casa – in statie si statie – birou, in total vreo 10 min zilnic…cam asta era rutina) adica eram ca o leguma lipsita de vlaga dupa o zi intreaga la calculator, o saptamana , o luna un an. Bicicleta e o minune pentru oamenii deprimati si fara chef de viata, va spun eu. Ca sa nu mai spun ca am scapat de asteptat autobuzul, plin cu oameni, mai ales batrani carpanosi care se uita urat daca nu te dai la o parte, si de dat bani pe bilet . Chiar daca ma stresez un pic de fiecare data cand sunt pe o strada mai ingusta si ma depasec masinile la centimetru, aleg bicicleta inaintea oricarui alt mijloc de transport sau exercitiu fizic. Cu masina nu stiu cum e dar sunt sigura ca as face mai mult de 15 min pana la munca.
Ma gandesc cu groaza ca se apropie iarna…

Comments are closed.