Categories
Eco! Foto

Park(ing) Day în Bucureşti: era pe cînd nu s-a zărit…

Parcări auto transformate în mici parcuri în Bucureşti? Aşa ceva trebuie văzut! Cu mici aşteptări, am încălecat pe-o şa de bicicletă şi am parcurs Bucureştiul. E bine că am avut mici aşteptări.

N-a existat Park(ing) Day în Bucureşti azi. “Hai, dom’le, e doar prima ediţie pentru ţara noastră!”, ar spune unii. Păi tocmai, nu trebuie să fie începutul strălucitor, pentru a ne pregăti de continuarea lamentabilă şi de sfîrşitul amărît?

Transformarea parcărilor din Capitală în parcuri a fost de faţadă. Cei prezenţi în puţinele puncte verzi întîlnite pe traseu au spus că au avut mari probleme cu aprobarea spaţiului (vreo 5 locuri de parcare pentru maşini), unele răspunsuri au venit chiar azi-noapte de la primărie. De aici reticenţa celor prezenţi la standuri (cum să le zic altfel dreptunghiurilor cu gazon transportat în dube?), a trecătorilor şi a presei.

La drum!

În faţa Guvernului, linişte. Autoturisme de lux tronează pe trotuarul din faţa clădirii şi în parcarea din mijlocul Pieţei Victoriei. Facem cale întoarsă cu bicicleta şi ne îndreptăm spre Piaţa Revoluţiei. Acolo se montează ţepe, sub supravegherea Administraţiei Străzilor.

O tînără citeşte stingheră, aşezată pe un scaun de plastic, la un metru de carosabilul plin de maşini care trec spre Piaţa Universităţii. E bucuroasă să ne vadă, n-a avut parte de vizitatori azi.

Ne aşezăm să răsfoim cărţile de la editura la care este voluntară. Alături, la standul Apa Nova, bate vîntul şi aruncă în parcare pliantele. Frumoase, colorate, neatinse, nedistribuite. Le punem la loc, mulţumim pentru găzduire şi ne strecurăm printre maşinile parcate bară la bară.

Parcarea BCU. Era să ratăm dreptunghiul verde vizavi de Muzeul de Artă. Tînărul de la RFI se luminează la faţă cînd vede că suntem interesaţi de acest mega-eveniment din Capitală. Arunc la coşul de baschet cîteva mingi şi primesc o brăţară eco din pînză de sac, inscripţionată tot cu Apa Nova.

Mulţumim şi aici şi pedalăm mai departe.

Piaţa Universităţii-i fruncea

Pînă acum n-am văzut semne spre locurile de tip “Park(ing)”, la Piaţa Universităţii ne e speranţa. Într-adevăr, gazon în jurul fîntînii, dar încă se mai amenajează. Băieţii de la Cicloteque se lăfăie pe spaţiul verde, babele pe bănci se miră de şoarecele de casă al lui Ioan, care zburdă liber şi mănîncă paste făinoase. Atmosfera e bună aici, facem poze frumoase, respirăm pămîntul cu iarbă cărat de organizatori din camioane.

Aud că la Palatul Copiilor în faţă e nebunie mare: coşuri de baschet, chestii, socoteli. Schimb viteza la biclă şi sunt în 10 minute acolo. Aiurea… nimic! Parcarea goală, paznicul nu ştie despre ce vorbesc şi mă întreabă dacă am făcut insolaţie. Nişte băieţi vorbăreţi toarnă beton în faţa Palatului Copiilor. Nu sunt copii la palat şi nici iarbă în parcarea lui, dar în curînd va fi mai mult beton.

Mă întorc la TNB, pentru alte treburi. Dau peste ceva numit Ziua Pasiunilor, adică spaţiul din faţa teatrului e plin de maşini şi oameni vechi.

Un nene mă întreabă dacă bicicleta mea Kelly’s e de epocă. Dacă nu, să o mut vizavi. N-aude cînd îi zic că e de epocă, e luată de vreun an…

Am bifat, am făcut, raportăm instituţiilor europene. Suntem eco, suntem responsabili. Parking Day ăla a trecut şi pe aici, bre! Salam aveţi?

5 replies on “Park(ing) Day în Bucureşti: era pe cînd nu s-a zărit…”

Două observații de azi:
1. La Universitate oamenilor parcă le era frică să se așeze pe iarbă. Probabil că după atâtea interdicții și amenzi, atunci când le dai voie nu mai vor ei.
2. În jurul fântânii nu e parcare, deci de ce s-o fi ocupat locul ăla cu gazon?…
În rest, intențiile-s bune și apreciem.

Românii nu se aşează în general pe iarbă, ca să nu o “strice”. Plus că ăia de la Universitate erau cam bătrîni, nu le ardea de stat pe iarbă.

În jurul fîntînii nu e parcare, dar în partea dinspre Arhitectură se parchează pe acel trotuar pe care au pus iarbă şi unde erau parcate bicicletele.

Mda, un eveniment foarte bine promovat – ma crezi ca este prima oara cand aud de asa ceva? Si nu sunt eu chiar tot timpul la zi cu evenimentele dar nici ca strutul nu traiesc, totusi. Cumva, ca sa existe si sa aiba amploare, un eveniment trebuie comunicat. Bine, nu precum cresterea dobanzilor la banci, anuntata printr-o nota afisata in radul 3 la avizierul din debara. Pai, zau asa.

N-a fost prea bine promovat, că nu s-au priceput oamenii să-l promoveze. În plus, locurile acelea nu erau semnalizate în nici un fel. Eu am găsit cu greu pe net parcările unde ar fi trebuit să se amenajeze gazon. Oricum, nu a fost în toate cele anunţate.

Aia de la Universitate era din alt proiect, cel al Institutului Francez, cu gradinile nomade, si a fost promovat asa. Nu era deci pentru stat, asa cred. Era si un afis acolo care explica despre ce este vorba. Oricum pamantul era cam moale, nu prea iti venea sa stai pe el, cel putin cand am trecut eu, sambata dimineata. Cat despre celalat proict, intr-adevar, nu a fost promovat, nu a existat nici macar un un comunicat de presa, desi cei de la MMV isi promoveaza bine evenimentele de obicei.

Comments are closed.