Cum ar fi să ajungi la un eveniment cu bicicleta şi aceasta să-ţi fie luată de ghidon de un valet şi condusă într-o parcare securizată? Bizar, ar spune unii. Util, ar spune alţii. Cert este că în Long Beach acest sistem funcţionează şi astfel numărul bicicliştilor creşte.

Parcările fac parte din mici centre pentru biciclişti, aflate în zone unde sunt sedii de companii sau centre comerciale. Îţi poţi lăsa bicicleta în grija unui valet, apoi iei metroul pentru a merge la serviciu. După Long Beach, va veni rîndul şi altor oraşe să beneficieze de acest serviciu: Washington, Seattle şi altele din California.

În Long Beach, se pot adăposti 100 de biciclete în parcarea securizată, în Washington sunt locuri pentru 250. În Salt Lake City, centrul conţine parcare, service, sistem de închirieri şi duşuri.

La New York, acest serviciu era oferit numai la evenimente, dar acum este unul permanent, cu angajaţi plătiţi să pedaleze pe bicicletele clienţilor pînă în parcare. Parcarea este gratuită, iar în celelalte oraşe se percepe o mică taxă.

Surse: USA Today, League of American Bicyclists

Foto: USA Today

Pe aceeaşi temă:

SUA dezvoltă bike-sharing-ul, după reţeta europeană

Mihai Peteu, ciclist în L.A.: “Plimbările în grup sunt forme pure de activism”