Radu Vitec: “Masa critică este un antrenament pentru protest”

Pe Facebook îşi spune Un Cocalar. Este un băiat care a creat acolo un eveniment numit cu îndrăzneală Masa critică octombrie – fie ploaie, fie vînt, pentru data de 29 octombrie, la ora 7 seara.

De ce crede Radu Vitec că se poate realiza o masă critică în Bucureşti şi ce ar însemna asta pentru biciclişti, în cele ce urmează.

Ce este masa critică

Pe Wikipedia există o definiţie a acestei mişcări, dar în dreptul oraşului Bucureşti este un dezolant spaţiu gol. Masa critică este o plimbare a bicicliştilor dintr-un oraş, în grup foarte mare. Deseori, grupul se fragmentează şi “pune stăpînire” pe oraş. Nu de puţine ori, adunarea s-a lăsat cu unele conflicte între biciclişti şi şoferi şi între biciclişti şi poliţişti.

Scopul? Să arate că sunt mulţi, să demonstreze că sunt oameni, chiar dacă nu au mîinile pe volan, ci pe ghidon. Radu Vitec are o definiţie personală poetică:

Masa critică este mai mult decît o simplă plimbare în grup deoarece încurajează şi promovează un mod de transport ecologic şi sănătos pentru trup, chiar şi pentru minte.

El mai adaugă faptul că pe el mersul pe bicicleta îl relaxează enorm.

Masa critică în Bucureşti

Radu are 28 ani și mersul pe bicicletă se înscrie în linia activităților sale în aer liber. Îi place să cutreiere munţii de cînd avea 13 ani. Întotdeauna a fost preocupat de protecția mediului, a participat la ecologizări, a ajutat la organizare adunînd 20 de voluntari în 2008 în pădurea Băneasa. În 2009, a organizat o ecologizare la Pădurea Cernica, unde a strîns 150 saci de gunoi, mobilizînd 30 de persoane.

Este cameraman la o televiziune şi are un program destul de flexibil. Este la a 3-a bicicletă şi precizează că celelalte două sunt în “raiul bicicletelor”. Din iunie, are o Merida Matts 20.

Tînărul are o teorie destul de exactă privind mişcarea masa critică şi cunoaşte mecanismul de funcţionare:

Sunt evenimente auto-organizate, necomerciale și necompetitive. Operează printr-o luare de decizii informală, „prin difuzie”, independent de conducători. Sunt adesea neoficiale, fără autorizații de la autoritățile municipale.

De obicei sunt stabilite dinainte doar data, ora și locul întâlnirii. În unele orașe, traseul, punctul final sau anumite puncte de atracție de pe traseu sunt stabilite dinainte.

Cu aceste gînduri în minte, Radu a creat evenimentul de pe Facebook. În jur de 100 de oameni au confirmat participarea la plimbarea din 29 octombrie din Bucureşti.

Pentru evenimentul de sfîrșit de octombrie folosesc pentru promovare doar Facebook, dar din primăvară voi lipi afișe prin baruri și voi îndemna fiecare biciclist care aderă la ideea de masă critică să facă un mic efort de promovare.

Cei 100 de posibili biciclişti care vor fi acolo nu înseamnă mare lucru faţă de cei 2.000 la care se gîndeşte Radu pentru Bucureşti, dar ei reprezintă începutul mişcării. El vede masa critică bucureşteană drept un eveniment lunar în viitor.

La ei şi la noi

În străinătate, au mai fost uneori mici certuri între biciclişti şi poliţie.

Cred că reacţia şoferilor şi a poliţiei va fi una negativă. Vor spune că blocam traficul, cînd de fapt problema e mentalitatea românului care utilizează mașina ca un lux, nu ca necesitate. E un lux să-ți permiți să pierzi timp în trafic în loc să folosești bicicleta sau transportul în comun şi astfel timpul cîștigat să-l petreci alături de cei dragi sau pentru tine.

Radu a mai participat la mase critice la Viena în 2006, unde a văzut 1.500 de oameni pe biciclete, role şi trotinete şi încă din 2004 participă la mitinguri ale bicicliştilor.

Masa critică este un antrenament pentru protest. Suntem nemulțumiți, noi românii, dar fără protest de stradă, autorizat sau nu, nu vom rezolva nimic. În alte culturi sunt evenimentele reclaim the streets, semnale de alarmă asupra invadării spațiului public de către corporații sau doar simple petreceri în care oamenii să simtă că spațiul public e al lor.

Traseul pentru 29 octombrie încă nu a fost stabilit, se va hotărî la faţa locului. Va fi o plimbare de seară/noapte, aşa că Radu consideră că e important să ai ceva reflectorizant pe tine şi să semnalizezi cu mîna schimbările de direcţie. De altfel, aşa circulă el cu bicicleta, zîmbind şi mulţumind partenerilor de trafic:

Despre pedalatul în București pot să spun că ţine şi de cel care pedalează. În intersecții dau din mîini de parcă dirijez circulația. Chiar funcționează.

Radu va pedala pînă va da zăpada, chiar dacă, o dată cu venirea frigului, apar unele riscuri minore. În fond, trebuie să demonstreze că respectă şi deviza masei critice din 29 octombrie: “Fie ploaie, fie vînt”.