Ultima iniţiativă este cea din San Antonio. Aici va fi implementat primul program de bike-sharing din Texas.

Ce înseamnă bike-sharing?

Faptul că poţi lua o bicicletă dintr-un loc public, o poţi folosi, apoi o laşi la un alt centru. De obicei, există un abonament anual sau lunar şi tarife destul de mici pentru folosirea bicicletei. Primele 30 de minute sunt gratuite, în majoritatea oraşelor europene unde există acest sistem.

San Antonio, Texas

În San Antonio, municipalitatea a cheltuit 650.000 de dolari, pentru a implementa sistemul şi pentru a monta cele 14 centre care adăpostesc 140 de biciclete. Un abonament anual va costa 50 de dolari, iar unul pe o zi 8 dolari. Proiectul este susţinut de grupul San Antonio Bikeshare. Detalii şi probleme în calea succesului proiectului.

Denver, Colorado

Denver B-Cycle este cam acelaşi sistem ca în San Antonio, va fi integrat în sistemul de transport local. Face parte dintr-un plan mai amplu de protejare a mediului înconjurător. Board-ul va fi format din lideri din domeniul afacerilor şi ai societăţii civile plus doi membri numiţi de primar. Detalii

Washington, DC

Primul sistem de bike-sharing din SUA. SmartBike se numeşte acum Capital Bikeshare şi ideea va fi implementată şi în alte oraşe. În final, vor fi 100 de staţii în tot oraşul, adică 1.000 de biciclete. În paralel, se lucrează la crearea unor piste noi pentru biciclişti, mai ales în centru. Detalii şi proiectul de piste urbane.

Arlington County, Virginia

Proaspăt lansat (în 20 septembrie), sistemul a fost creat pentru ca bicicliştii să exploateze cei 160 km de piste şi drumuri ciclabile din regiune. Abonamentele de o lună sau de un an funcţionează pe baza unei chei electronice pe care biciclistul o inserează în staţie, pentru a elibera o bicicletă. Abonamentele pe o zi se creează pe loc, cu ajutorul unei cărţi de credit acceptate. Detalii

Proiecte de bike-sharing:

Alte oraşe americane care au bike-sharing:

Mai multe despre sistemele de bike-sharing din SUA, pe un blog specializat.

Pe aceeaşi temă: citeşte despre cum se pedalează în Los Angeles, în cadrul unui interviu cu Mihai Peteu, un român care trăieşte în SUA din 1993.