Categories
Plimbări

Cum să te îmbraci cînd pedalezi la vreo 3 grade

Cîteva sfaturi ca de la amator la amator, pentru ca fundul să nu îngheţe în şa, faţa să nu se blocheze de la vîntul rece, mîinile să rămînă vii pe ghidon. Pregătire pentru prima plimbare din noul an, cea din 1 ianuarie 2011.

ACTUALIZARE – 1 ianuarie, ora 12:30

Soarele îmbietor ne invită la plimbare. Ne vedem la Km. 0, peste două ore!

Onorat public pedalant, în 1 ianuarie 2011, ne adunăm ca să avem de unde pleca într-un mic traseu post-Revelion. Plimbarea nu are organizator, nu este oficială şi nici o asociaţie sau vreun lider mai mult sau mai puţin verde nu aderă la ea.

Vom pleca cu voie bună, asigurată de nişte prăjiturele de casă şi nişte vin fiert din termos. Primul venit, primul servit! Ne întîlnim la 14.30 şi plecăm la 15 pe traseu.

Au mai întrebat unii timid pe Facebook cum să ne îmbrăcăm pentru plimbarea din 1 ianuarie, aşa că am zis să centralizez unele sfaturi privind pedalarea pe vreme rece. O luăm pe capitole, ignorînd echipamentul de ciclist profesionist, costisitor şi neadecvat biciclistului de oraş. Un articol mult mai cuprinzător pe această temă e de găsit în numărul pe decembrie-ianuarie al revistei tipărite MBike.

Capul

O căciulă ar fi bună, dar destul de subţire, pentru că peste ea vine casca. Eu folosesc nişte urechi suedeze, adică urechi din material textil care se prind de urechile umane. Peste ele vin baierele căştii şi nu iau mereu căciula. Dacă ai cască de schi, poţi lăsa acasă căciula.

Faţa

Un fular trebuie să acopere jumătatea de jos a feţei, cea de sus fiind rezervată privirii. Poţi folosi o bandană sau o cagulă de motociclist sau de schior, numai să nu arunci cu banii aiurea. Pe ochi pune nişte ochelari de soare dacă e zăpadă. Eu folosesc uneori nişte ochelari de protecţie de la un magazin cu materiale de construcţii. Sunt mari şi transparenţi, dar nu-mi place că se aburesc repede.

Corpul – deasupra centurii

În ordine, de la corp spre exterior: maiou, tricou cu mînecă lungă, tricou cu mînecă scurtă, pulover, geacă. Important e să nu transpiri, pentru că e nasol cînd te opreşti din pedalat. Există tricouri chinezeşti cu mînecă lungă, care cică te ajută să-ţi păstrezi temperatura constantă. De fapt, important e să te simţi bine cînd ieşi pe stradă şi să nu suferi de frig.

Corpul – sub centură

Băieţii : două perechi de chiloţi, izmene (nu e nici o ruşine, deşi acum zîmbeşti pe sub mustaţă), pantaloni neblugi (blugii rigizi nu te te lasă să te mişti bine), două perechi de şosete. Fetele : două perechi de chiloţi, multe dresuri din alea cu DEN mare, pantaloni solizi sau fustă scurtă sau pantaloni scurţi.

Mîinile

Mănuşi normale sau de schi, dar cu degete întregi întregi, dacă nu ai un aparat foto de operat în timp ce pedalezi sau dacă n-ai nevoie să apeşi pe tastele telefonului ca să răspunzi pe drum. Eu prefer mănuşile de ciclism cu degete tăiate, mă lasă să apăs pe butoanele camerei de acţiune şi parcă ţin mai bine ghidonul cu ele.

Picioarele

În afară de şosetele pomenite mai sus, ar mai trebuie nişte încălţăminte. Ghete sau adidaşi, numai să aibă toc cît de cît definit, ca să poţi adera bine la pedale şi să nu-ţi alunece cînd prinzi viteză. Strînge bine şireturile, că mi s-a întîmplat de cîteva ori să mi se încure pantofii cu foaia. Fetele ar putea aborda cu încredere cizmele lungi.

Bicicleta

Nu ai nevoie de echipament special pentru iarnă, pentru că nu e concurs şi nu va ninge la noapte. Totuşi, dezumflă puţin cauciucurile, ca să ai aderenţă mai bună la asfalt. Unge lanţul, ca de obicei.  Dă-ţi jos ciclocomputerul, dacă nu e garantat pentru funcţionarea la temperaturi joase. Să ai lumini în faţă şi în spate şi benzi reflectorizante, pentru cazul în care se lasă ceaţa.

Nu uitaţi că puteţi veni cu metroul pînă la Universitate, este week-end şi sărbătoare legală, accesul e permis în primul vagon din tren, în partea din faţă.

Important! Din dotarea minimală trebuie să facă parte buna dispoziţie şi optimismul, speranţa într-un 2011 mai bun în realizări decît cel care tocmai se încheie.

Pe mîine!

Foto: Shutterstock, Simcute.ro

4 replies on “Cum să te îmbraci cînd pedalezi la vreo 3 grade”

Foarte bune sfaturi! Totuşi… fiind pasionat de calea ferată, vreau să vă întreb de unde aţi găsit fotografia din ştire cu o bicicletă şi o cale ferată lângă ea? :)) Numai bine!

E făcută din tren, pe drumul de la Buzău la Bucureşti. E undeva aproape de Ploieşti.

Offf! Ce bine e sa ai bicicleta. Eu cred ca voi muri cu dorinta asta de gat, ca se ivesc mereu altele mai importante decat cumpararea unei biciclete. Si da, sunt invidioasa :):P
Am gasit destul de tarziu articolul, asa ca va spun: “Sa va fie de bine dupa plimbare” :)

Hai că nu e scumpă o bicicletă azi! Oricum, mai intră pe Bicla.ro, pentru că în curînd e posibil să existe un concurs cu premii în biciclete.

Comments are closed.