Categories
De toate

Lanţul de bicicletă va deveni istorie?

Bandă de cauciuc în locul lanţului: fără ulei, fără zgomot, lin şi uşor. Încet, se trece la bicicleta hibridă, care începe să împrumute unele tehnologii din industria auto.

Pînă acum era o curiozitate, dar deja banda în locul lanţului prinde teren. Producători precum Giant, Merida şi Trek încep să se mişte în această direcţie. Lanţul a fost folosit la bicicletă 200 de ani, este momentul pentru o mică revoluţie.

Se pare că în jur de 150 de modele sunt acum în producţie la diverse companii, în creştere faţă de cele 92 modele de anul trecut.

Evident, modernitatea nu vine gratis. În medie, banda care va înlocui lanţul va creşte preţul bicicletei cu vreo 300 de dolari.

Partea bună este că banda este silenţioasă, nu necesită întreţinere şi permite pedalarea în spate. Pe de altă parte, atunci cînd plouă te vei uda mai mult decît înainte şi sistemul de schimbare a vitezelor nu va permite mai mult de 8 viteze la viitoarele biciclete.

Detalii şi test cu Spot Brand Ajax Belt (1.700 de dolari) la Thestreet.com.

Foto deschidere: Bike Rumor ; Foto: 10 degrees latitude

4 replies on “Lanţul de bicicletă va deveni istorie?”

Salut,
Folosirea benzii în locul lanțului clasic poate fi o soluție pentru bicicletele de uz exclusiv urban. Pe lângă dezavantajele prezentate de tine, ar mai fi unul destul de important… nu există (încă) un chit de reparație pentru benzi.
Pe de altă parte însă, din ce mai citeam prin alte locuri, se pare că folosirea acestor sisteme (poate) reduce greutatea bicicletei cu cel puțin 1kg… iar asta se poate trece ușor la capitolul “avantaje”.
Acuma, ca la orice altă tehnologie nouă, prețurile-s prohibitive… iar despre performanțe și fiabilitate încă nu putem vorbi.
Poate în viitor va deveni o soluție viabilă, însă până atunci, va sta la același nivel cu transmisia pe cabluri, cu cea pe arcuri și poate cu altele (dacă mai sunt și altele de care n-am auzit încă).

S-au incercat tot felul de solutii pentru inlocuirea lantului clasic, din pacate nu s-a ajuns la un inlocuitor pe masura ! Toate aceste paleative sunt simple prostioare nefiabile, incomode si bineinteles foarte scumpe ! Viitorul pentru performanta va fi tot al lantului clasic !

daca nu va suparati, cand anuntati castigatorii? Aveti lucrarile, pot fi citite de juriu, sigur nu e teapa?

Probabil că te referi la concursul organizat de Veloteca. Eu zic că nu e ţeapă. Partenerii aşteaptă centralizarea poveştilor de la Veloteca. Eu citesc texte de trei zile şi dau note. Veloteca este mama noastră :-)

Comments are closed.