Categories
Evenimente

Decada Acţiunii pentru Siguranţa Rutieră

Din acest an şi pînă în 2020, mai multe acţiuni vor fi desfăşurate pentru a atrage atenţia asupra siguranţei rutiere. Să sperăm că bicicliştii nu vor fi uitaţi.

În 2010, 134 de biciclişti au fost loviţi de maşini in Bucuresti, arată statisticile Brigăzii Rutiere Bucureşti. Dintre victime, 124 erau bărbaţi. În urma accidentelor, trei persoane au murit, 20 au fost rănite grav şi 123 rănite uşor.

Principalele cauze de producere a acestor accidente rutiere au fost neacordarea priorităţii autovehiculelor şi neasigurarea la schimbarea benzii de circulaţie.

Este nevoie de ceva educaţie în rîndul bicicliştilor, asta este clar. MBike a desfăşurat în aceste zile o campanie de educaţie în şcoli, iar în SUA activităţile de acest tip sunt frecvente (vezi, de exemplu, seria roadeo de educare a celor mici).

Aici poate interveni Decada Acţiunii pentru Siguranţa Rutieră, eveniment ce va fi lansat şi în România oficial în 11 mai, de la ora 11, în faţa Palatului Parlamentului (Parcul Izvor).

În martie 2010, ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII ŞI ADUNAREA GENERALĂ A NAŢIUNILOR UNITE au proclamat perioada 2011-2020, Decada Acţiunii pentru Siguranţa Rutieră (Decade of Action for Road Safety) cu scopul de a stabiliza şi apoi de a reduce nivelul prognozat al accidentelor rutiere din întreaga lume. Lansarea la nivel mondial a acestei Decade va avea loc în data de 11 mai 2011 , prilej cu care, în fiecare ţară, se va organiza un eveniment oficial de lansare la care vor participa şefi de stat şi de guvern, autorităţi responsabile de fenomenul siguranţei rutiere, asociaţii şi organizaţii de profil, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi media.

În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii România împreună cu Parteneriatul Român de Siguranţa Rutieră şi Federaţia Internaţională a Drumurilor, în parteneriat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, au iniţiat organizarea unui eveniment de lansare a acestei Decade şi în ţara noastră, şi au conturat diverse acţiuni privind tematica siguranţei rutiere care să fie implementate de-a lungul Decadei cu sprijinul autorităţilor responsabile de gestionarea acestui fenomen.