E obositor să avem grijă de şoferi cînd mergem cu bicicleta. Trebuie să-i învăţăm că trebuie să semnaleze cînd fac la dreapta sau cînd parchează, trebuie să le arătăm că e necesar să se uite în oglinda retrovizoare înainte să deschidă portiera, că nu e nevoie să claxoneze cînd sunt în fundul biciclistului ş.a.m.d.

Iată că remediul era în borcan şi noi nu ştiam pînă acum: consumul de ardei iute poate spori atenţia şoferilor şi le îmbunătăţeşte reflexele.

Conform unui studiu realizat de o echipă de la Laboratorul de Psihologie experimentală „Gh. Zapan”, în cadrul Laboratorului de Psihologia muncii, transporturilor și serviciilor ,,P. Pufan” din Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, sub îndrumarea prof. dr. Mihai Aniţei şi a asist. dr. Mihaela Chraif, performanţa înregistrată de cei care au consumat ardei iute (grupul experimental) înainte de a participa la testare a fost mai ridicată faţă de cei care nu au consumat (grupul de control).

În acest fel ipoteza a fost confirmată statistic, ardeiul iute devenind antidotul ideal împotriva somnolenţei la volan, îmbunătăţind atenţia, timpul de reacţie şi coordonarea senzorio-motorie. Multe dintre accidente au loc după-amiaza, având drept cauză somnolenţa. Promovarea consumului de ardei iute ar fi, astfel, benefică, având în vedere că are și multiple efecte terapeutice.

La acest studiu au participat 74 de studenţi din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, aparţinând ambelor sexe.

Participanții la probă au fost selectați aleatoriu și distribuiți în număr egal în două grupuri. Grupul experimental a fost constituit din participanţii la probă care au mâncat ardei iute înainte de a fi testaţi. Grupul de control a fost constituit pentru a permite evaluarea impactului asupra variabilelor dependente. Cei care au făcut parte din grupul de control nu au consumat ardei iute.

În cadrul experimentului, s-a pornit de la decizia unor autorităţi legislative din sudul Chinei, care impunea consumul de ardei iute şoferilor.

Consultaţi detaliile privind rezultatele studiului