Categories
De toate

Sfat pentru şoferi: consumaţi ardei iute, ca să aveţi reflexe bune!

Dragi şoferi, nu rîdeţi, citiţi cu atenţie rezultatele studiului realizat de o echipă de la Universitatea din Bucureşti. Apoi daţi iama prin pieţe şi aprovizionaţi-vă cu ardei iute.

E obositor să avem grijă de şoferi cînd mergem cu bicicleta. Trebuie să-i învăţăm că trebuie să semnaleze cînd fac la dreapta sau cînd parchează, trebuie să le arătăm că e necesar să se uite în oglinda retrovizoare înainte să deschidă portiera, că nu e nevoie să claxoneze cînd sunt în fundul biciclistului ş.a.m.d.

Iată că remediul era în borcan şi noi nu ştiam pînă acum: consumul de ardei iute poate spori atenţia şoferilor şi le îmbunătăţeşte reflexele.

Conform unui studiu realizat de o echipă de la Laboratorul de Psihologie experimentală “Gh. Zapan”, în cadrul Laboratorului de Psihologia muncii, transporturilor și serviciilor ,,P. Pufan” din Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, sub îndrumarea prof. dr. Mihai Aniţei şi a asist. dr. Mihaela Chraif, performanţa înregistrată de cei care au consumat ardei iute (grupul experimental) înainte de a participa la testare a fost mai ridicată faţă de cei care nu au consumat (grupul de control).

În acest fel ipoteza a fost confirmată statistic, ardeiul iute devenind antidotul ideal împotriva somnolenţei la volan, îmbunătăţind atenţia, timpul de reacţie şi coordonarea senzorio-motorie. Multe dintre accidente au loc după-amiaza, având drept cauză somnolenţa. Promovarea consumului de ardei iute ar fi, astfel, benefică, având în vedere că are și multiple efecte terapeutice.

La acest studiu au participat 74 de studenţi din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, aparţinând ambelor sexe.

Participanții la probă au fost selectați aleatoriu și distribuiți în număr egal în două grupuri. Grupul experimental a fost constituit din participanţii la probă care au mâncat ardei iute înainte de a fi testaţi. Grupul de control a fost constituit pentru a permite evaluarea impactului asupra variabilelor dependente. Cei care au făcut parte din grupul de control nu au consumat ardei iute.

În cadrul experimentului, s-a pornit de la decizia unor autorităţi legislative din sudul Chinei, care impunea consumul de ardei iute şoferilor.

Consultaţi detaliile privind rezultatele studiului

2 replies on “Sfat pentru şoferi: consumaţi ardei iute, ca să aveţi reflexe bune!”

Semnalizarea e un subiect tabu, nu o chestie de reflexe. Unii șoferi se gândesc că trebuie să fie ceilalți participanți la trafic atenți când schimbă ei banda sau direcția de mers, iar alții pur și simplu nu semnalizează din prea multă comoditate. Reticența șoferilor de a semnaliza nu se va vindeca nici cu o tonă de ardei iute.

Condusul ține în cea mai mare parte de instinct, de felul fiecăruia de a fi. Așa că eu sunt ușor sceptic cu privire la rezultatele acestui studiu. Există o mare probabilitate ca în grupul experimental să se fi nimerit mai mulți șoferi pricepuți decât în grupul de control. Recunosc, nu știam de metoda arediului iute, însă ceea ce știu e că, dacă ești șofer și nu te-ai odihnit suficient, ori te duci să dormi, ori nu consumi cafea, pentru că un șofer cu cofeină în sânge e un pericol mult mai mare decât unul fără.

Din propriile mele „cercetări”, am ajuns la concluzia că există și șoferi neatenți, dar și pietoni/bicicliști/motocicliști care o caută cu lumânarea. Iar șoferii cu adevărat buni ajung să facă greșeli grave în trafic din cauza șoferilor neatenți, teribiliști sau vitezomani.

[…] O parte din șoferi acordă o atenție sporită cicliștilor, mai ales când văd o tipă în rochie pe bicicletă în fața lor, n-ar vrea s-o calce, nu? (Păcat de mașina!) Dar există și acei șoferi care mă enervează și atunci când conduc, de altfel. De obicei ei se află la volanul unui SUV și nu dau 2 bani pe ceilalți din trafic, mașina lor e mai rezistentă, ce le pasă? Nu semnalizează când schimbă banda, fac dreapta de pe banda 2, ies din parcare și se aruncă pur si simplu în fața ta s.a.m.d. Oglinda retrovizoare e un accesoriu inutil pentru ei. Și-atunci, un sfat pentru aceștia ar fi sa consume mai mult ardei iute! […]

Comments are closed.