Categories
De toate

CARTE Vrăjitoarea pe bicicletă şi cîteva mituri americane

The Witch’s Bicycle de Tim Pratt este o poveste clasică pînă la un punct. Zeiţa care le dă puteri părţilor din confruntare vine pe bicicletă şi practică magia neagră.

The Witch’s Bicycle de Tim Pratt pare o poveste americană clasică la început: elevul este ameninţat de un bully cu tot felul de torturi şi confruntări sîngeroase. Evident, elevul slab simte nişte lucruri pentru o fată şi i se umflă tărîţa ştiind că-şi are de apărat mîndria.

În această carte, sprijinul pentru elevul slab vine din partea unei vrăjitoare pe bicicletă. Prima descriere a apariţiei fiinţei supranaturale este epocală, pare o combinaţie între Skirtbike şi Ciclopromenada nocturnă:

Cory observă o femeie pedalînd spre ei, mişcîndu-se în curbe încete, unduindu-se de pe o parte a străzii pe alta, înaintînd doar din întîmplare. Avea un păr lung, era roşcată şi purta ochelari negri. Purta şi o rochie lungă şi Cory nu-şi dădea seama cum putea pedala fără să-şi prindă materialul în lanţ şi în foaie.

Interesant este faptul că cei doi eroi nu merg pe bicicletă şi nici nu se confruntă pe două roţi. Cu toate acestea, vrăjitoarea apare întotdeauna pedalînd. Bicicleta ei nu are însuşiri deosebite şi nici nu face parte din dotările ei malefice. Cu toate acestea, în mîinile persoanei nepotrivite, se transformă:

Cînd a ieşit pe uşa din spate, a găsit bicicleta rezemată de zidul casei. S-a apropiat cu grijă de ea, dar părea inofensivă şi inertă. I-a atins ghidonul curbat. Doar metal. S-a uitat în jur după vrăjitoare, dar n-a văzut-o nicăieri.

– Ştii drumul spre casă?, a întrebat Rocko.

Bicicleta stătea acolo tăcută.

Rocko a luat ghidonul în mîini şi a dus bicicleta în grădină. S-a suit pe ea şi a început să pedaleze cu greu, întrebîndu-se cum va şti care este drumul bun.

Ghidonul s-a smucit sub mîinile lui şi a cotit-o la stînga şi Rocko s-a lăsat în voia lui. Ca un indicator al unei plăci Ouija, s-a gîndit el, se mişcă sub degetele mele.

După vreo milă, bicicleta a început să pedaleze singură.

Bicicleta poate fi doar o evocare de secol XIX, de accesoriu blestemat al femeii, aşa cum descria reverendul Cleveland Coxe din Buffalo, New York, în 1891, imaginea unei femei pe două roţi:

Reverendul Cleveland Coxe din Buffalo, New York, scrie o scrisoare editorului ziarului New York Times în care precizează că vorbele sale dintr-un articol anterior fuseseră scoase din context. El fusese citat spunînd că „femeile pe biciclete seamănă cu vrăjitoare pe mături.” În scrisoare, reverendul spune că tot este de părere că „ciclismul nu este demn şi este ridicol pentru femei”. — James L. Witherell, Bicycle History

Nu ştim dacă această femeie pe bicicletă este de bun sau rău augur pentru Cory şi inamicul său de tip bully american. Ea îi înzestrează pe amîndoi cu puteri egale, deşi unele malefice şi altele benefice.

Bicicleta a ieşit din copaci, mişcîndu-se încet la început dar apoi cîştigînd în viteză. Rocko se uita cum bicicleta vrăjitoarei alerga spre el.

Bicicleta fără biciclist urma să treacă de Cory. I-a văzut ghidonul ca nişte coarne de berbec, dar întoarse, în aşa fel încît să fie îndreptate în faţă, asemeni coarnelor unui bivol. L-ar fi împuns cu uşurinţă pe Rocko şi sîngele lui ar fi curs gîrlă…

Citiţi cartea pentru a afla finalul, dar nu vă aşteptaţi la mari surprize pentru că, de fapt, tot o carte americană rămîne.