Categories
Revista presei

Revista presei: România, țara inițiativelor velo

La Timișoara bradul este aprins cu ajutorul bicicletei, la Tîrgu-Jiu laptele ajunge pe două roți, la Alba-Iulia copiii învață să pedaleze. Frenezia biclei în România.

Ai zice că România e Olanda și că Partidul Ecologist e la putere, dacă ai judeca după articolele din presa ultimei perioade. Iată cîteva exemple.

Verde pentru Biciclete a iluminat bradul de Crăciun

Ziua de Vest

Un brad, înalt de câţiva metri a fost împodobit de voluntarii VpB, iar mai apoi, toată lumea a aşteptat să vină moşul pentru a porni şi instalaţia de iluminat.

Moşul şi-a făcut din nou datoria, sosind încărcat cu cadouri pentru cei mici, care s-au aşezat în poala acestuia şi au recitat poezii. De asemenea, moşul biciclist a aprins şi primele lumini de sărbători prin pedalare. Acest lucru a fost posibil deoarece bicicleta a fost montată pe suporţi, iar prin pedalare se produce curent electric, care va ilumina în mod ecologic instalaţia de pe Bradul Verde pentru Biciclete.

După piste, urmează suporturile

Vâlcea 1

Desi ramnicenii nu sunt mari amatori ai mersului pe bicicleta, Primaria Ramnicului a amenajat piste pentru aceste mijloace de transport. Adica a trasat o dunga galbena pe Calea lui Traian, la mica distanta de trotuare. Daca tot a facut piste, municipalitatea s-a gandit sa cheltuiasca banul public si pe suporturi, in valoare de aproximativ 100 de euro bucata, pentru a avea cetateanul unde sa isi lase bicicleta.

Vom afla la timpul potrivit daca municipalitatea va achizitiona biciclete, ne spune primarul. Totusi, de la bursa zvonurilor am aflat ca Ministrul democrat-liberal al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a perfectat cu chinezii achizitionarea a 4 milioane de biciclete care ar urma sa ajunga la primariile portocalii in preajma alegerilor de anul viitor.

ATU sprijină mersul cu bicicleta la Alba Iulia

Informația de Alba

Asociaţia pentru Tranziţia Urbană cu sediul în Bucureşti a reluat acţiunile care promovează transportul ecologic în rândul copiilor preşcolari din Alba Iulia. Activitatea se desfăşoară în cadrul proiectului european Active Access în oraşele Alba Iulia şi Bucureşti, finanţat prin programul Intelligent Energy Europe.

Acţiunea organizată în acest final de an s-a desfăşurat sub forma unui joc-concurs ce invită copiii să folosească timp de o săptămînă un mijloc de transport durabil, respectiv mersul pe jos şi mijloacele de transport în comun.
Astfel, în perioada 5-9 decembrie, 120 de copii de la Grădiniţa numărul 9 din Alba Iulia au învăţat despre transportul prietenos, atât prin intermediul c în Trafic, cât şi prin intermediul altor jocuri potrivite vârstei lor.

Turism inedit. Baia Mare văzută de pe bicicletă

City News

“Baia Mare as the locals see it” a pornit de la o idee – aceea de a face mişcare, de a-ţi cunoaşte oraşul de pe bicicletă, metru cu metru, străduţă cu străduţă. În timp, mişcarea se va transforma într-un proiect destinat atât localnicilor, cât şi turiştilor ce vor să viziteze Baia Mare.

“Ceea ce vrem noi să arătăm sunt locurile pe care le puteţi vizita în oraşul Baia Mare, pe bicicletă. Nu dorim să ieşim în faţă ca mari patrioţi, dar suntem dispuşi să pedalăm alături de voi prin locuri învăluite de mister şi frumos. Experimentul se doreşte a fi unul pentru sănătate, minte şi turism”, a mărturisit iniţiatorul proiectului, Andrei Struţ (oldbicycle.ro).

Localnicii din Dăneşti duc laptele cu bicicleta la uşile abonaţilor

Gorj Domino

Familia Merfu are zece vaci, de la care colectează aproximativ 50 de litri de lapte pe zi, din care doar 30 de litru ajung la consumatorii din municipiul Târgu-Jiu. „Am zece vaci, de la care iau 50 de litri pe zi și duc 30 la abonați, la Târgu Jiu”, a spus Itrucă Merfu, crescător de bovine. Nu toți producătorii de lapte beneficiază de un mijloc de transport adecvat. Puțini dintre crescătorii de animale au o mașină proprie şi dotată corespunzător pentru a transporta laptele la abonaţi.

Cei mai mulţi aduc laptele la uşile abonaţilor din Târgu-Jiu cu bicicleta. Fiecare dintre cei care aprovizionează a dus laptele măcar o dată cu bicicleta. „Nu vine nimeni să colecteze laptele şi nu ne convine. În satul vecin vine o cisternă și le oferă oamenilor 50 sau 70 de bani pe litrul de lapte. Așa, noi îl dăm cu doi lei litrul”, a spus Ramona Brehui, crescător de animale.

Notă: Acest articol n-ar fi fost posibil fără căutările realizate cu Zelist Monitor.

Foto: News Timișoara