Categories
Eco!

Mușchii folosiți la pedalare

Uneori obosim, alteori ni se pare că n-am făcut deloc efort. Dar nu ne gîndim aproape niciodată la faptul că ciclismul, chiar și urban, ne face să ne folosim anumiți mușchi.

Dăm la pedale, încercînd să păstrăm ritmul. Uneori obosim, alteori ni se pare că n-am făcut deloc efort. Dar nu ne gîndim aproape niciodată la faptul că ciclismul, chiar și urban, ne face să ne folosim anumiți mușchi. Cel mai important este cel folosit în general la efort, adică miocardul.

În rest, Medlive ne elucidează o parte din mister și ne oferă lista mușchilor folosiți cînd mergem pe bicicletă:

Muschii fesieri sunt impartiti in trei parti: gluteus minimus (partea superioara), gluteus medius (partea mediana) si gluteus maximus (partea inferioara).

Muschiul cvadriceps are patru parti: dreptul femural, vastul lateral, vastul medial și vastul intermediar.

Muschii hamstring este denumirea pentru o grupare de trei muschi care se afla in spatele partii superioare a piciorului – biceps femural, semimembranos si semitendinos.

Muschii de baza: drept abdominal, oblic extern intern si extern si muschiul erector spinal (extensorul coloanei vertebrale).

Muschii membrelor inferioare: muschiul gastrocnemian este pe partea de sus a gambei si cel solear este pe partea de jos.

Tibialul anterior, muschi situat pe fata laterala a tibiei care permite ridicarea labei piciorului, este activat atunci cand degetele de la picioare sunt indreptate in sus in timpul pedalarii.

În concluzie, e de bine. Spre deosebire de a sta în scaunul automobilului, pedalatul implică mai mulți mușchi. Aprofundați această idee, dacă aveți puțin timp.

Foto: Exploratorium, One Less Car