Barcelona este un oraș aproape la fel de mare ca Bucureștiul, populația fiind undeva pe la 1,6 milioane de locuitori. Spre deosebire de București, însă, Barcelona se mândrește cu 400 de centre pentru închiriat biciclete și 6.000 de biciclete puse la dispoziție de către primărie.

Este un sistem prin care cetățenii au acces la biciclete printr-un sistem de „sharing” plătit cu o sumă modică lunar. Practic, este ca și cum ți-ai face un abonament lunar la metrou. Pentru turiști, închirierea acestor biciclete nu este cea mai potrivită soluție, mai ales dacă petreci doar câteva zile în oraș.

Variante pentru turiști

Turiștii, în schimb, pot închiria biciclete de la centre dedicate, eu am găsit patru la o simplă căutare pe internet. De aici îți poți alege în funcție de buget. Eu l-am ales pe cel mai ieftin, 5 euro / zi cu o garanție de 50 euro lăsată la centru. Acest lucru ar putea să fie riscant dacă nu ai grijă de bicicletă, dacă o lași nesupravegheată sau dacă ai ghinionul să nimerești una deja stricată. Eu am avut noroc, mi-am primit bănuții când am adus bicicleta înapoi la centru.

Experiența cu bicicleta în Barcelona este uluitoare. În primul rând ai mulți kilometri de pistă. De exemplu, eu am parcurs 27 de kilometri într-o zi doar pe piste și nu pe aceleași.

Malul mării și Barceloneta, un cartier aflat pe malul mării Mediterane, au fost cele mai frumoase experiențe. Malul mării îți oferă o perspectivă „altfel” pentru că ai ocazia să te întâlnești pe drum cu tot felul de „sportivi”, alergatul și mersul pe role sunt foarte populare. În plus, surferii de duminică sunt senzaționali și îți oferă un spectacol numai bun de privit.

În al doilea rând și cu puțin noroc, am prins Turul Cataloniei, unul dintre cele mai vechi tururi de ciclism din Europa, după turul Franței și turul Italiei.

Nu mi-am putut imagina că acest sport emană atâta emoție. Aveam emoții pentru ei și când i-am văzut la ultimul tur, pasiunea, munca, perseverența, disciplina au fost cele la care m-am gândit. A fost un eveniment pe care, dacă aveți ocazia să îl prindeți, nu îl ratați, este ceva greu de descris în cuvinte.

Ce mi-a mai oferit bicicleta în Barcelona? Câteva străduțe mici și pline de poveste în Barceloneta (în zona stației de metrou Jaume I), bicliști „de carieră” în costum, case vechi cu o arhitectură în stilul celebrului Gaudi și pline de istorie, catedrale și magazine de colț de stradă cu oameni frumoși.

Dacă totuși te gândești că ar fi riscant să închiriezi, poți alege un tur cu ghid „by bike”. La un cost ceva mai ridicat (20 euro / 4 ore), ai ocazia să te plimbi pe străzile Barcelonei alături un grup de oameni pe bicicletă însoțiți de un ghid care vă va povesti câte ceva și despre istoria orașului și a locurilor prin care treceți.

Sfaturi pentru bicicliști la Barcelona:

  • Poliția este aspră și trebuie să respecți cu strictețe semnele de circulație destinate special bicicletelor
  • Nu îți lăsa bicicleta nesupravegheată, am auzit că unii au „skill”-uri la furat acolo
  • Respectă-i pe ceilalți bicicliști
  • Parchează numai în locurile special amenajate
  • Închiriază-ți o bicicletă ieftină și fă-i o poză la ieșirea din centru
  • Respiră aer curat și bucură-te de ceea ce vezi!

Eu și bicicleta

Încă de mică am fost îndrumată de ai mei înspre a face sport și a adopta o viață sănătoasă. De când m-am făcut mai mare, provocările profesionale au devenit prioritatea numărul 1, pasiunea pentru ceea ce fac ocupându-mi cea mai mare parte din timp. Astfel, sportul a rămas undeva în umbră pentru o perioadă, până am redescoperit bicicleta care se potrivește foarte bine și la oraș.

Am încercat inițial bicicleta în parc, ceea ce mi-a deschis apetitul. Apoi, m-am tot gândit cum aș putea să îmbin biciclitul cu cariera. Simplu, mersul pe bicicletă la job este unul dintre lucrurile care merită încercate. Prin București, este încă o aventură, pentru că infrastructura pentru biciclete nu este tocmai ceea ce ți-ai dori, dar în țările mai dezvoltate se pare că bicicliștii sunt încurajați și sprijiniți.

Sper să reușim și noi să ajungem la standardele din Barcelona și să ne bucurăm de mersul la birou pe bicicletă!

Citește și: FOTO și VIDEO Bicing prin Barcelona