Mulți bănuiau o parte dintre aceste abuzuri, alții le știau dar nu le puteau spune. Se cunoaște atitudinea jemanfișistă a autorităților locale din Capitală față de mersul pe bicicletă, promovarea transportului alternativ și față de orice inițiativă în beneficiul cetățenilor. Dar pînă acum reacțiile au fost slabe sau inexistente.
Decizia de a te revolta, cînd ești o organizație neguvernamentală, este grea, pentru că, dacă vrei să supraviețuiești, va trebui să colaborezi în continuare cu primăria, poliția și alte instituții finanțate din bugetul de stat. Dar Cicloteque, serviciul de bike sharing al Asociației Mai Mult Verde, n-a mai suportat.
Într-un articol lunguieț, Doru Mitrana, directorul asociației, evocă patru episoade în care i s-a pus frînă primului serviciu de bike sharing din România.
Episodul I
După ce li se oferă 100 mp cu titlu gratuit în Parcul Titan, pentru amenajarea centrului de închirieri, primăria le cere bani. Nu li se răspunde la solicitările de explicații. Centrul este desființat.
Episodul II
Directoarea Serviciului Juridic din Universitatea din București cere biciclete gratuite pentru studenți, deși Cicloteque este un serviciu autosustenabil, în schimbul menținerii centrului de închirieri. Din această cauză, și acest centru s-a desființat.
Episodul III
Directorul Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti cere bani pentru „ocuparea domeniului public” pentru desfășurarea de „comerț ambulant” în Parcul Tineretului.
Episodul IV
Comisia de Ordine publică din primărie refuză autorizarea unui marș cu bicicletele în 20 aprilie, pe motiv că aceste marșuri sunt afaceri pentru organizatori. Cu această ocazie, anunță că vor interzice accesul bicicletelor în parcuri și vor autoriza un singur marș cu bicicletele pe lună în capitala europeană București.
Într-un epilog amar, Doru Mitrana își exprimă totuși speranța:
Dar, scuturându-mă de accesul de paranoia, încerc să redevin obiectiv şi să pretind că totul este doar o neînţelegere, iar cei de mai sus chiar se vor lămuri în urma unor explicaţii raţionale de tipul „Răspundem ascultătorilor”.
Dacă aveți răgaz, citiți întregul articol și distribuiți-l online unde credeți de cuviință.