Cu toate că regulile circulației cu trotinetele electrice au fost stabilite de peste un an, amenzile pentru nerespectarea lor nu sunt aplicabile, deoarece proiectul de hotărâre prin care se dorește operaționalizarea lor nu a fost adoptat încă. Astfel, în prezent, dacă ești amendat pentru încălcarea regulilor, poți cere anularea sancțiunii în instanță.

Pentru ca ordonanța să fie pe deplin aplicabilă, pe lângă modificarea Codului rutier, este necesară și modificarea regulamentului de aplicare a acestuia. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși textul OG 13/2020 prevedea un temen de 90 de zile de la data intrării ei în vigoare, în care guvernul să modifice și să completeze regulamentul.

Câteva dintre prevederile din OUG nr.13/2020:

  • vârsta minimă pentru a putea conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice este de 14 ani;
  • circulația trotinetelor este permisă pe numai pe piste special amenajate, iar dacă acestea nu există, este permisă circulația numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h;
  • trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente;
  • pentru cei ce au vârsta sub 16 ani este obligatorie casca de protecție;
  • este interzis transportul pasagerilor pe trotinete.

În prezent, procesul verbal de constare a contravenției este lovit de nulitate absolută, deci va putea fi anulat în instanță.