Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) și firma de curierat pe bicicletă Drop lansează „Prim ajutor pe două roți”, programul prin care zeci de curieri din întreaga țară vor fi instruiți pentru a putea interveni în orice situație din trafic ce impune ajutor imediat. Un prim grup pilot de curieri ce a urmat cursuri intensive de prim ajutor este deja activ în Cluj-Napoca.

Anual, 70 de mii de români mor pentru că nu primesc la timp primul ajutor după un accident. Alte mii de oameni rămân cu sechele mult mai grave decât ar fi impus circumstanțele, din cauza întârzierilor în intervenție. În lipsa unor cursuri specializate în sistemul de învățământ, majoritatea românilor va învăța proceduri de intervenție aleatoriu și fără minimă practică.

„Idea de a transforma curierii în persoane capabile să intervină, rapid și corect, în caz de accidente este o necesitate reală, ce există în orice zonă din țară. SAMR are experiența a 30 de ani de cursuri și acțiuni de intervenție, iar Drop vine cu o bază foarte mare de curieri, astfel că, împreună, reușim să dezvoltăm o rețea cu impact la nivel național”, spune Tischler Ferenc, vicepreședintele SAMR.

Cu căști albe purtând însemnele Malteze și First Aid Riders, curierii care au trecut deja prin cursul intensiv realizat de specialiști pot fi văzuți deja în traficul din Cluj-Napoca. Fiecare dintre ei are asupra sa un pachet de prim ajutor, ce le permite să ofere intervenții minore (rezolvarea unor răni ușoare, situații de leșin, pierderi de cunoștință) și prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Dacă situația o impune, curierii știu exact care sunt pașii de urmat până când echipajele de ambulanță vor ajunge la locul accidentului.

În următoarele șase luni, cele două organizații și-au propus ca numărul curierilor instruiți să ajungă la 80.

Foto: E fain la Cluj!