Categories
Eco!

Bicicleta nu ţi-o face mai mică, ci te ridică

saua_masculina

Brăduţ m-a provocat la duel şi e preocupat de sănătatea mea de sub centură. În articolul de pe blog ne dă ca exemple de biciclişti vorbitori pe mine şi Dragoş, dar numai pe mine mă ia la întrebări. El zice că, dacă mergi pe bicicletă, nu te mai ridici decît în picioare la un moment dat. Brăduţ invocă, în sprijinul afirmaţiei sale, un studiu trist din 2005.

Sunt cîteva probleme aici:

– studiul este vechi şi este la fel de relevant ca alea care spun că telefoanele mobile afectează aparatura de la bordul avioanelor

– studiul spune că motivul este şaua bicicletei, dar din 2005 încoace am evoluat şi există şei cu forme speciale pentru bărbaţi

– studiile de acest gen se validează în vreo 30 de ani, nu de pe un an pe altul. Este ca şi cum am spune că televiziunea afectează comportamentul copiilor. Vom vedea asta prin anul 2050.

Mă gîndeam că totuşi e mai bine în şaua ergonomică, creîndu-mi propriul traseu prin aşa-zisa capitală decît cu fundul aplatizat pe scaunul maşinii, înghiţind la semafor gaze, căldură, înjurături şi nervi. Altă chestie e că nu stau toată viaţa în şa, ci mă mai dau jos şi verific care e situaţia. Azi-noapte era foarte bună. Dar dacă chiar o fi să se întîmple, mai avem o soluţie: stăm de vorbă. Sau citim o carte.

(foto: moonsaddle.com)

3 replies on “Bicicleta nu ţi-o face mai mică, ci te ridică”

George, pai de ce ai luat-o personal? Departe de mine gandul de a pune macare pentru o secunda la indoiala modul in care ai functionat azi-noapte. Te-am interogat pe tine si nu pe altii, pentru ca suntem prieteni si pentru ca, in calitate de prof de jurnalism, stiu ca te preocupa si aspectele mai putin… evidente ale problemei, respectiv 1) cum promovam biciclismul in pofida realitatilor crude ale seilor clasice si 2) care sunt implicatiile etice.

Multumesc ca mi-ai atras atentia ca articolul era din 2005 (io, ca boul, nu m-am prins), am pus acum pe blogul meu si link-uri la articole mai recente, inclusiv din 2008.

Altminteri: tu ai sa ca asta din poza?

Tocmai că ne cunoaştem, de aia am răspuns glumeţ. A fost amuzant însă că ai scos în evidenţă acest aspect din universul subiectelor despre folosirea bicicletei în oraşele aglomerate.

N-am şa ca aia, ba mă gîndeam să renunţ la ea, în felul ăsta nu va mai fi nici o presiune pe perineu ;-)

Tu foloseşti bicla acolo? Sunt mulţi bicicloşi în oraş?

sint foarte multi biclosi, e mijlocul preferat de transport pentru studenti. cum spuneam si pe blog, o sa-mi iau si eu, vreau sa-mi comand una pe internet. baiatul meu de trei ani are deja una si sunt invidios :)..

Comments are closed.